Tuesday, September 1, 2015

Sup Tauhu Cendawan Butang


BAHAN-BAHAN:
2 keping tauhu | dipotong empat
3 biji cendawan butang | dihiris
2 biji ubi kentang | dipotong dadu
1 biji bawang merah | dicincang
2 ulas bawang putih | dicincang
½ ketul kiub pati ayam
5 tangkai cili padi merah | dihiris serong
1 tangkai daun kucai | dipotong
Air secukupnya
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Minyak untuk menumis


CARA MEMASAK:

1 Panaskan minyak dan tumis bahan cincang sehingga naik bau.
2 Kemudian masukkan kiub pati ayam dan air secukupnya. Kacau rata dan pastikan kiub pati ayam tidak berketul.
3 Seterusnya masukkan ubi kentang dan biarkan sehingga empuk barulah dimasukkan cendawan butang, tauhu, cili padi merah dan daun kucai.
4 Akhir sekali, perasakan. Sedia untuk dimakan.

KEK CHOCOLATE MOIST

KEK CHOCOLATE MOIST
Sumber: Facebook

BAHAN A
1 cawan gula pasir
1 cawan koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak

Satukan semua BAHAN A dalam periuk. Masak dengan api yg kecik sambil sentiasa kacau. Bila mendidih, tutup api. Tunggu hingga sejuk sedikit.


BAHAN B
3/4 cawan tepung gandum
1 sdt bicarbonate of soda
1 sdt baking powder

BAHAN C
4 biji telur di blend hingga kembang
1sdt essence vanilla


Masukkan BAHAN B dan C secara berselang seli. Kacau rata. (Saya blend jek). Masukkan dalam mangkuk kecik2,anggaran separuh dari bekas sebab adunan akan naik bila dikukus dan kukus hingga masak.

Pastikan air kukusan dah mendidih ya, baru kukus kek kita ni. Kukus dlm anggaran 10-15min. Tutup penutup pengukus dengan kain agar air wap tidak menitik. Bila dah masak, sejuk kan baru dituang topping.







#saya memang guna HANYA 3/4 CAWAN TEPUNG SAHAJA... saya tak salah type.. 3/4 cawan tepung bersamaan dengan 96gm

TOPPING CHOCOLATE CAIR
1 cawan koko
1 cawan susu pekat
1 1/2 cawan minyak
1/2 cawan susu cair dipanaskan
Campur semua bahan, kacau rata

atau (resipi Kak Nora style) 1/2 cawan koko, 1/2 cawan air panas, 2 sudu besar gula, 2 sudu besar susu besar pekat, 1 sudu marjerin - double boil, dah sebati semua letak tepung jagung sedikit untuk pekatkan

Monday, August 31, 2015

SIZZLING YEE MEE


SIZZLING YEE MEE
sumber: facebook

Bahan - bahan:
9 ulas bawang putih (ketuk atau hiris)
2-3 inci halia (hiris nipis)
5-6 tangkai Cili kering (potong 2 atau 3)
sebelah dada ayam
sebungkus cendawan shitake
3 -4 sb sos tiram
3-4 sb kicap pekat
2-3sb kicap cair
serbuk lada hitam
sesudu kecil minyak bijan
4-5 cawan air (ikut suka pun boleh)
3-4 sudu besar tepung jagung untuk pemekat (harus di bancuh dengan air)
sayur sawi
yee mee
.
Cara - cara:
1) Tumis bawang putih, halia dan cili kering sehingga kekuningan
2) Masukkan ayam & cendawan serta masukkan air, biarkan seketika hingga ayam masak.
3) Masukkan semua perasa (kicap, sos tiram,lada hitam) & kacau rata.
4) Masukkan minyak bijan & tutup seketika.
5) Pastikan cendawan dan ayam betul2 masak barulah masukkan cecair tepung jagung untuk memekatkan kuah.
6) Seimbangkan rasa & tutup api.
.
Penyediaan di Hot plate:
1) Masukkan mee atas hot plate, letakkan sayur di atasnya, kemudian curahkan kuahnya sesenduk di atas mee tersebut.
2) Pecahkan telur jika mahu, dan teruskan mencurahkan kuah beserta lauk dan cendawan secukupnya.
3) kacau kacau mee untuk serasakan kelembutannya kalau takda hot plate. boleh je satukan. masukkan yee mee bersama kuah dalam kuali.
.

Friday, August 7, 2015

Roti jala

Roti jala AWA HOMEBAKERY

Bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan jus daun pandan
*blend pandan dengan 2 ½ cawan air & ambil airnya saja
*baki ½ cawan simpan sebab kita nak pakai buat sosnya pula


1 biji telur

Sedikit vanilla
Secubit garam


Caranya:
Campur semua bahan & blend sampai dapat texture halus






Sos kastard pandan
Resepi : Fiza@lgk


1
½ sudu besar tepung kastard
1
½ cawan santan/saya guna susu cair
½ cawan jus pandan (baki yang tadi)
5 sudu besar gula (kurangkan kpd 3-4 sudu jika nak manis yang sedang2)
2 helai daun pandan (simpulkan)
Secubit garam

Satukan semua bahan, kacau atas api perlahan sampai likat. Sejukkan.

Saturday, May 30, 2015

Donut Gebu My Style

Satu adunan dapat 1 pinggan penuh. Bukannya ada mood nak makan, saje buat pasal nak elak mata tengok skrin laptop ni... Mata jadi pedih & berdenyut2. Cam nak nangisss sakitnya. Pasal xde orang request donut coklat, aku bubuh gula perang aje








Bahan untuk doh:
3 cawan tepung gandum (tambahkan tepung lagi kalau masa uli lembik - sedikit demi sedikit)
*adunan hendaklah dipastikan sedikit lembik

1 1/2 sudu teh yis segera
1 cawan air suam

2 sudu besar susu tepung (suka suka hati aku)
Madu (suka suka hati aku)

1 biji telur
1/4 cawan mentega (cairkan)
3 1/4 cawan tepung
Bread Improver - utk lembutkan doh (suka suka hati aku)

*Ini resipi style aku yg entah hapa2
Semua bahan ni aku masukkan dalam BM


Muffin Gula Hangus

Resepi ini patut jadi muffin yg sedap. Sekali siap masak rasa sebijik macam Apam.
Apam gula hangus hahahaa. Itulah padahnya derhaka dengan resepi.





Bahan-Bahan:
 2 cawan tepung (plain flour)
1/2 cawan gula kastor - tukar madu
3 sudu teh baking powder - tukar 1 sudu je sebab dah habis + tambah 2 sudu soda 
1/2 sudu teh garam
1 cawan susu dutch lady full cream - tukar guna 3 scoop susu tepung appettonu + air (dah itu je yg ada dlm almari ehehee)
1 biji telur -balun 2 biji, saje
1/2 cawan minyak sayur
3/4 cawan coklat cip (semi sweet)
2 sudu kecil essence vanilla

Semua bahan2 ni, aku bancuh dalam BM
Bakar 20minit dalam suhu 200 darjah celcius


Friday, October 17, 2014

DSLR for Beginner ^_^



Some people think back nostalgically to the days of film. The hours spent in the darkroom, the smell of the chemicals, the anticipation of the images that magically appear on paper, hanging them to dry. Others have fully re-embraced the medium again, forsaking their DSLRs. People love shooting film for numerous reasons and some still ascertain that the best way to learn the technical aspect of photography is to do so manually.

For those of us who have learned photography with our automatic settings (‘P’ mode anyone?), learning how to shoot analog can be daunting. This handy infographic made by Zippi.co.uk is a great place to start if you’re ready to venture into the world of film (or even manual mode on your DSLR). The guide is pretty comprehensive, covering what film to choose, choosing your ISO, adjusting you aperture, shutter speed and exposure, setting up your composition and more.

[REWIND: WHERE TO START CHART: AN INTERACTIVE FLOWCHART FOR BEGINNING PHOTOGRAPHERS]

This little cheat sheet is a great resource for any photographer’s toolkit – for beginners, a wealth of information you must know, and for seasoned pros, nice to have on hand to pass on to your friends that may be interested in checking out what the film hype is about.

Thursday, September 25, 2014

Resepi Popia Basah | Resepi Pemanggang Ajaib

resepi popia basah | resepi pemanggang ajaib

Resepi Popia Basah, masak kulit popia guna Pemanggang Ajaib

** untuk buat sambal **

1) 20 tangkai cili kering
2) 4 ulas bawang putih (x guna bawang merah ye. nanti sambal x tahan lama)
3) 1 cwn sos tomato
4) 1 ketul gula melaka
5) sedikit air asam jawa
6) 1 senduk gula pasir
7) 100 gram udang kering
semua bahan ni ditumis ye. pastikan betul2 masak dan pekat macam merah kehitam2an. perasakan dengan sedikit garam.

** untuk inti **

1 batang carot – disagat
5 batang kacang panjang – dipotong 1 cm
sekeping, dua tauhu – potong dadu 1cm
1/4 biji sengkuang – disagat
ikut suka lah jika nk tambah sayur2 lain yg diingini janji brsifat kering. ada juga yg bubuh telur dihancur2kn.
bawang merah
panaskan sedikit minyak, tumis bawang hiris hingga layu. masukkan carrot, tauhu, & kacang panjang. masak denagn api besar dan pantas supaya x berair. last skali masukkan sengkuang. suaikan rasa garamnya dan angkat – ketepikan.

** untuk kulit popia **

bahan-bahannya..
1) 1/2 kg tepung gandum
2) 1 biji kuning telur
3) 1 sd garam
4) 1 sd cuka masakan
5) air yg secukupnya.
1) bancuh semua bahan, jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat.
adunan hendaklah pekat/kental seperti adunan cekodok/cucur/jemput2.
perap 3,4 jam.
2) setelah diperap, panaskan kuali non stick dgn api perlahan (boleh guna Pemanggang Ajaib)
3) sapu minyak dengan nipis atas kuali tu. guna tuala kecil @ tisu. jangan buh minyak banyak nanti adunan x nak lekat.
4) angkat kuali dari api, letak atas meja. dengan tangan ambil sejemput besar adunan lalu di lenserkan atas kuali dgn cepat & nipis. bawa/tarik adunan serata kuali. (benda ni kena praktis la..hehe.. tapi sebenarnya senang je..)
5) adunan yangg lebih tu kaut & masukkan balik dlm mangkuk bersama yg lain. agak kalau panas, sengetkan kuali, kaut lh ngn sudu lebihan doh tu.
6) lepas tu letakkan kembali kuali atas api, masa ni bleh jika nk kuat kan skit api.. skit je tau. biar beberapa minit, lalu boleh lah diangkat. buat sampai habis
7) ambil sekeping kulit popia, sapukan sos keatasnya. jangan banyak2. isikan inti, lalu gulung lah ikut citarasa/kreativiti masing2..
- See more at: http://pemanggang-ajaib.com/resepi-popia-basah-resepi-pemanggang-ajaib/#sthash.izXMXkp8.dpuf

Wednesday, August 6, 2014

Printable Journal for Kids

Printable Journal for Kids (Get Your Child to Communicate with You) 

IMG 3777 300x450 Printable Journal for Kids (Get Your Child to Communicate with You)
decorate it with watercolors

IMG 3778 Printable Journal for Kids (Get Your Child to Communicate with You)
 Let the cover dry and then put it in the front of a 1/2″ binder.
IMG 3776 Printable Journal for Kids (Get Your Child to Communicate with You)


IMG 3779 300x450 Printable Journal for Kids (Get Your Child to Communicate with You)


IMG 3780 300x450 Printable Journal for Kids (Get Your Child to Communicate with You)

Download your pages here:
--> Cover--
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...