Tuesday, September 1, 2015
Sup Tauhu Cendawan Butang
BAHAN-BAHAN:
2 keping tauhu | dipotong empat
3 biji cendawan butang | dihiris
2 biji ubi kentang | dipotong dadu
1 biji bawang merah | dicincang
2 ulas bawang putih | dicincang
½ ketul kiub pati ayam
5 tangkai cili padi merah | dihiris serong
1 tangkai daun kucai | dipotong
Air secukupnya
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1 Panaskan minyak dan tumis bahan cincang sehingga naik bau.
2 Kemudian masukkan kiub pati ayam dan air secukupnya. Kacau rata dan pastikan kiub pati ayam tidak berketul.
3 Seterusnya masukkan ubi kentang dan biarkan sehingga empuk barulah dimasukkan cendawan butang, tauhu, cili padi merah dan daun kucai.
4 Akhir sekali, perasakan. Sedia untuk dimakan.
KEK CHOCOLATE MOIST
KEK CHOCOLATE MOIST
Sumber: Facebook
BAHAN A
1 cawan gula pasir
1 cawan koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
Satukan semua BAHAN A dalam periuk. Masak dengan api yg kecik sambil sentiasa kacau. Bila mendidih, tutup api. Tunggu hingga sejuk sedikit.
BAHAN B
3/4 cawan tepung gandum
1 sdt bicarbonate of soda
1 sdt baking powder
BAHAN C
4 biji telur di blend hingga kembang
1sdt essence vanilla
Masukkan BAHAN B dan C secara berselang seli. Kacau rata. (Saya blend jek). Masukkan dalam mangkuk kecik2,anggaran separuh dari bekas sebab adunan akan naik bila dikukus dan kukus hingga masak.
Pastikan air kukusan dah mendidih ya, baru kukus kek kita ni. Kukus dlm anggaran 10-15min. Tutup penutup pengukus dengan kain agar air wap tidak menitik. Bila dah masak, sejuk kan baru dituang topping.
#saya memang guna HANYA 3/4 CAWAN TEPUNG SAHAJA... saya tak salah type.. 3/4 cawan tepung bersamaan dengan 96gm
TOPPING CHOCOLATE CAIR
1 cawan koko
1 cawan susu pekat
1 1/2 cawan minyak
1/2 cawan susu cair dipanaskan
Campur semua bahan, kacau rata
atau (resipi Kak Nora style) 1/2 cawan koko, 1/2 cawan air panas, 2 sudu besar gula, 2 sudu besar susu besar pekat, 1 sudu marjerin - double boil, dah sebati semua letak tepung jagung sedikit untuk pekatkan
Sumber: Facebook
BAHAN A
1 cawan gula pasir
1 cawan koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
Satukan semua BAHAN A dalam periuk. Masak dengan api yg kecik sambil sentiasa kacau. Bila mendidih, tutup api. Tunggu hingga sejuk sedikit.
BAHAN B
3/4 cawan tepung gandum
1 sdt bicarbonate of soda
1 sdt baking powder
BAHAN C
4 biji telur di blend hingga kembang
1sdt essence vanilla
Masukkan BAHAN B dan C secara berselang seli. Kacau rata. (Saya blend jek). Masukkan dalam mangkuk kecik2,anggaran separuh dari bekas sebab adunan akan naik bila dikukus dan kukus hingga masak.
Pastikan air kukusan dah mendidih ya, baru kukus kek kita ni. Kukus dlm anggaran 10-15min. Tutup penutup pengukus dengan kain agar air wap tidak menitik. Bila dah masak, sejuk kan baru dituang topping.
#saya memang guna HANYA 3/4 CAWAN TEPUNG SAHAJA... saya tak salah type.. 3/4 cawan tepung bersamaan dengan 96gm
TOPPING CHOCOLATE CAIR
1 cawan koko
1 cawan susu pekat
1 1/2 cawan minyak
1/2 cawan susu cair dipanaskan
Campur semua bahan, kacau rata
atau (resipi Kak Nora style) 1/2 cawan koko, 1/2 cawan air panas, 2 sudu besar gula, 2 sudu besar susu besar pekat, 1 sudu marjerin - double boil, dah sebati semua letak tepung jagung sedikit untuk pekatkan
Monday, August 31, 2015
SIZZLING YEE MEE
sumber: facebook
Bahan - bahan:
9 ulas bawang putih (ketuk atau hiris)
2-3 inci halia (hiris nipis)
5-6 tangkai Cili kering (potong 2 atau 3)
sebelah dada ayam
sebungkus cendawan shitake
3 -4 sb sos tiram
3-4 sb kicap pekat
2-3sb kicap cair
serbuk lada hitam
sesudu kecil minyak bijan
4-5 cawan air (ikut suka pun boleh)
3-4 sudu besar tepung jagung untuk pemekat (harus di bancuh dengan air)
sayur sawi
yee mee
.
Cara - cara:
1) Tumis bawang putih, halia dan cili kering sehingga kekuningan
2) Masukkan ayam & cendawan serta masukkan air, biarkan seketika hingga ayam masak.
3) Masukkan semua perasa (kicap, sos tiram,lada hitam) & kacau rata.
4) Masukkan minyak bijan & tutup seketika.
5) Pastikan cendawan dan ayam betul2 masak barulah masukkan cecair tepung jagung untuk memekatkan kuah.
6) Seimbangkan rasa & tutup api.
.
Penyediaan di Hot plate:
1) Masukkan mee atas hot plate, letakkan sayur di atasnya, kemudian curahkan kuahnya sesenduk di atas mee tersebut.
2) Pecahkan telur jika mahu, dan teruskan mencurahkan kuah beserta lauk dan cendawan secukupnya.
3) kacau kacau mee untuk serasakan kelembutannya kalau takda hot plate. boleh je satukan. masukkan yee mee bersama kuah dalam kuali.
.
Friday, August 7, 2015
Roti jala
Roti jala AWA HOMEBAKERY
Bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan jus daun pandan
*blend pandan dengan 2 ½ cawan air & ambil airnya saja
*baki ½ cawan simpan sebab kita nak pakai buat sosnya pula
1 biji telur
Sedikit vanilla
Secubit garam
Caranya:
Campur semua bahan & blend sampai dapat texture halus
Sos kastard pandan
Resepi : Fiza@lgk
1 ½ sudu besar tepung kastard
1 ½ cawan santan/saya guna susu cair
½ cawan jus pandan (baki yang tadi)
5 sudu besar gula (kurangkan kpd 3-4 sudu jika nak manis yang sedang2)
2 helai daun pandan (simpulkan)
Secubit garam
Satukan semua bahan, kacau atas api perlahan sampai likat. Sejukkan.
Bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan jus daun pandan
*blend pandan dengan 2 ½ cawan air & ambil airnya saja
*baki ½ cawan simpan sebab kita nak pakai buat sosnya pula
1 biji telur
Sedikit vanilla
Secubit garam
Caranya:
Campur semua bahan & blend sampai dapat texture halus
Sos kastard pandan
Resepi : Fiza@lgk
1 ½ sudu besar tepung kastard
1 ½ cawan santan/saya guna susu cair
½ cawan jus pandan (baki yang tadi)
5 sudu besar gula (kurangkan kpd 3-4 sudu jika nak manis yang sedang2)
2 helai daun pandan (simpulkan)
Secubit garam
Satukan semua bahan, kacau atas api perlahan sampai likat. Sejukkan.
Saturday, May 30, 2015
Donut Gebu My Style
Satu adunan dapat 1 pinggan penuh. Bukannya ada mood nak makan, saje buat pasal nak elak mata tengok skrin laptop ni... Mata jadi pedih & berdenyut2. Cam nak nangisss sakitnya. Pasal xde orang request donut coklat, aku bubuh gula perang aje
3 cawan tepung gandum (tambahkan tepung lagi kalau masa uli lembik - sedikit demi sedikit)
*adunan hendaklah dipastikan sedikit lembik
1 1/2 sudu teh yis segera
1 cawan air suam
2 sudu besar susu tepung (suka suka hati aku)
Madu (suka suka hati aku)
1 biji telur
1/4 cawan mentega (cairkan)
3 1/4 cawan tepung
Bread Improver - utk lembutkan doh (suka suka hati aku)
*Ini resipi style aku yg entah hapa2
Semua bahan ni aku masukkan dalam BM
Muffin Gula Hangus
Resepi ini patut jadi muffin yg sedap. Sekali siap masak rasa sebijik macam Apam.
Apam gula hangus hahahaa. Itulah padahnya derhaka dengan resepi.

Bahan-Bahan:
2 cawan tepung (plain flour)
1/2 cawan gula kastor - tukar madu
3 sudu teh baking powder - tukar 1 sudu je sebab dah habis + tambah 2 sudu soda
1/2 sudu teh garam
1 cawan susu dutch lady full cream - tukar guna 3 scoop susu tepung appettonu + air (dah itu je yg ada dlm almari ehehee)
1 biji telur -balun 2 biji, saje
1/2 cawan minyak sayur
3/4 cawan coklat cip (semi sweet)
2 sudu kecil essence vanilla
Semua bahan2 ni, aku bancuh dalam BM
Bakar 20minit dalam suhu 200 darjah celcius
Friday, October 17, 2014
DSLR for Beginner ^_^
The Manual Photographer's Cheat Sheet: An Infographic for Beginners
For those of us who have learned photography with our automatic settings (‘P’ mode anyone?), learning how to shoot analog can be daunting. This handy infographic made by Zippi.co.uk is a great place to start if you’re ready to venture into the world of film (or even manual mode on your DSLR). The guide is pretty comprehensive, covering what film to choose, choosing your ISO, adjusting you aperture, shutter speed and exposure, setting up your composition and more.
[REWIND: WHERE TO START CHART: AN INTERACTIVE FLOWCHART FOR BEGINNING PHOTOGRAPHERS]
This little cheat sheet is a great resource for any photographer’s toolkit – for beginners, a wealth of information you must know, and for seasoned pros, nice to have on hand to pass on to your friends that may be interested in checking out what the film hype is about.
Thursday, September 25, 2014
Resepi Popia Basah | Resepi Pemanggang Ajaib

Resepi Popia Basah, masak kulit popia guna Pemanggang Ajaib
** untuk buat sambal **
1) 20 tangkai cili kering2) 4 ulas bawang putih (x guna bawang merah ye. nanti sambal x tahan lama)
3) 1 cwn sos tomato
4) 1 ketul gula melaka
5) sedikit air asam jawa
6) 1 senduk gula pasir
7) 100 gram udang kering
semua bahan ni ditumis ye. pastikan betul2 masak dan pekat macam merah kehitam2an. perasakan dengan sedikit garam.
** untuk inti **
1 batang carot – disagat5 batang kacang panjang – dipotong 1 cm
sekeping, dua tauhu – potong dadu 1cm
1/4 biji sengkuang – disagat
ikut suka lah jika nk tambah sayur2 lain yg diingini janji brsifat kering. ada juga yg bubuh telur dihancur2kn.
bawang merah
panaskan sedikit minyak, tumis bawang hiris hingga layu. masukkan carrot, tauhu, & kacang panjang. masak denagn api besar dan pantas supaya x berair. last skali masukkan sengkuang. suaikan rasa garamnya dan angkat – ketepikan.
** untuk kulit popia **
bahan-bahannya..1) 1/2 kg tepung gandum
2) 1 biji kuning telur
3) 1 sd garam
4) 1 sd cuka masakan
5) air yg secukupnya.
1) bancuh semua bahan, jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat.
adunan hendaklah pekat/kental seperti adunan cekodok/cucur/jemput2.
perap 3,4 jam.
2) setelah diperap, panaskan kuali non stick dgn api perlahan (boleh guna Pemanggang Ajaib)
3) sapu minyak dengan nipis atas kuali tu. guna tuala kecil @ tisu. jangan buh minyak banyak nanti adunan x nak lekat.
4) angkat kuali dari api, letak atas meja. dengan tangan ambil sejemput besar adunan lalu di lenserkan atas kuali dgn cepat & nipis. bawa/tarik adunan serata kuali. (benda ni kena praktis la..hehe.. tapi sebenarnya senang je..)
5) adunan yangg lebih tu kaut & masukkan balik dlm mangkuk bersama yg lain. agak kalau panas, sengetkan kuali, kaut lh ngn sudu lebihan doh tu.
6) lepas tu letakkan kembali kuali atas api, masa ni bleh jika nk kuat kan skit api.. skit je tau. biar beberapa minit, lalu boleh lah diangkat. buat sampai habis
7) ambil sekeping kulit popia, sapukan sos keatasnya. jangan banyak2. isikan inti, lalu gulung lah ikut citarasa/kreativiti masing2..
- See more at: http://pemanggang-ajaib.com/resepi-popia-basah-resepi-pemanggang-ajaib/#sthash.izXMXkp8.dpuf
Wednesday, August 6, 2014
Printable Journal for Kids
Printable Journal for Kids (Get Your Child to Communicate with You)
decorate it with watercolors

Let the cover dry and then put it in the front of a 1/2″ binder.

Download your pages here:
Subscribe to:
Posts (Atom)