Wednesday, April 27, 2016

Tip Mencuci, cubalah....


#1. Whiten those pillowcases.

OK
Mix 1 cup of washing powder with a cup of crumbled dishwasher powder, whitener and half a cup of borax. Add very hot water, soak, and dry for pillows whiter than Beyonce’s teeth.

#2. Restore a shabby old table.


OK
Mix half a cup of vinegar and half a cup of olive oil, dip a cloth in the mixture and wipe the wood down. Watch the scratches disappear!

#3. Clean the stove grate.


OK
Ammonia will easily remove the greasy dirt from a stove grate, so pop the grate in a plastic bag and add two to three tablespoons of an ammonia cleaner. Leave overnight and rinse.

#4. Scrub a dub cupboard.


OK
Mix 1 tablespoon of vegetable oil with 2 tablespoons of baking powder and use a toothbrush or cloth to clean your cupboards until they gleam.

#5. Say bye bye to bathroom mould.


OK
Grab some cotton wool balls and dip them in whitener before leaving them on an area affected by mould overnight. The next morning remove the balls and scrub away any remaining nasties with a brush.

#6. Remove limescale from taps or shower heads.


OK
Soaking the shower head for 20 minutes in vinegar will remove limescale or, alternatively, just use vinegar to scrub them.

#7. Shine up that silverware.


OK
Cover a deep tray in aluminum foil and fill it with boiling water and a little salt and soak the cutlery for around 30 minutes. It’ll come out clean enough to eat your er, dinner, with.

#8. Microfabulous microfibre couches.


OK
A clean white brush and a small amount of spirit mixed with baking powder are all you need to scrub away stains on microfibre couches.

#10. Who doesn’t love a clean iron?


OK
Cover the ironing board with paper and sprinkle it with salt, then on maximum heat, quickly rub the iron over the salt.

#11. Remove stubborn stains from cast-iron pots and pans.


OK
Grab oven cleaner and plain vinegar (pop bin liners down and wear rubber gloves) and scrub until they look brand new.

Thursday, October 8, 2015

RESEPI APAM



RESEPI APAM KAMPUNG.....
sumber : zuraini alias

.
bahan-bahan :
1/2kg tepung gandum
1/2paket mauripan
.
cawan air
1 cawan gula @ ikut suke
pewarna

cara-cara

bancuh jer macam cekodok..ramas dengan tangan sampai adunan jadi halus...pastu perap 2 jam @ lebih..kukus 10 minit.kalau masuk smue satu loyang..lbihkan mse mengukus tu.
****jangan lupe sapu minyak kat acuan..
***bole gak letak esen rose kalo suke

________________________
aku x suka resepi  ni- dah test



https://www.facebook.com/323755421083110/photos/pcb.466972673428050/466972520094732/?type=3&theater

https://www.facebook.com/323755421083110/photos/pcb.466972673428050/466972520094732/?type=3&theater









Jika anak suka menjerit berkelahi dan membenci adik beradikny

Ibu Rose - Mesejnya Kasih
9 hrs · Edited · 
 
 
Jika anak suka menjerit berkelahi dan membenci adik beradiknya, Ibu sarankan lihat perkara ini...
1-lihat cerita yang dia tengok?
2-kawan-kawan dia?
3-bagaimana anda ibu bapanya berinteraksi diantara satu sama lain?
4-bagaimana anda berinteraksi dengannya?
5-adakah dia selalu dibanding-banding?
6-adakah anda suka menjatuhkan hormat dirinya?
7-adakah anda pernah dan suka mendoakan perkara yang tidak baik mengenainya bila anda marahkan dia?
8-adakah anda menyimpan dendam terhadap ibu bapa anda?
9-adakah anda kasar terhadap ibu bapa anda?
10-adakah anda kurang memeluk dan menyatakan sayang kpd anak itu?
11 adakah anda tidak memberi kefahaman yang jelas bagaimana untuk bergaul dengan baik? Yakni apa itu garis-panduan berkelakuan baik?
12-adakah anda suka menghukum kasar tanpa memberi penjelasan kenapa mereka bersalah?

Semoga ini membantu.


Sayang dan kasih dari Ibu.

Wednesday, September 2, 2015

Tuesday, September 1, 2015

Sup Tauhu Cendawan Butang


BAHAN-BAHAN:
2 keping tauhu | dipotong empat
3 biji cendawan butang | dihiris
2 biji ubi kentang | dipotong dadu
1 biji bawang merah | dicincang
2 ulas bawang putih | dicincang
½ ketul kiub pati ayam
5 tangkai cili padi merah | dihiris serong
1 tangkai daun kucai | dipotong
Air secukupnya
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Minyak untuk menumis


CARA MEMASAK:

1 Panaskan minyak dan tumis bahan cincang sehingga naik bau.
2 Kemudian masukkan kiub pati ayam dan air secukupnya. Kacau rata dan pastikan kiub pati ayam tidak berketul.
3 Seterusnya masukkan ubi kentang dan biarkan sehingga empuk barulah dimasukkan cendawan butang, tauhu, cili padi merah dan daun kucai.
4 Akhir sekali, perasakan. Sedia untuk dimakan.

KEK CHOCOLATE MOIST

KEK CHOCOLATE MOIST
Sumber: Facebook

BAHAN A
1 cawan gula pasir
1 cawan koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak

Satukan semua BAHAN A dalam periuk. Masak dengan api yg kecik sambil sentiasa kacau. Bila mendidih, tutup api. Tunggu hingga sejuk sedikit.


BAHAN B
3/4 cawan tepung gandum
1 sdt bicarbonate of soda
1 sdt baking powder

BAHAN C
4 biji telur di blend hingga kembang
1sdt essence vanilla


Masukkan BAHAN B dan C secara berselang seli. Kacau rata. (Saya blend jek). Masukkan dalam mangkuk kecik2,anggaran separuh dari bekas sebab adunan akan naik bila dikukus dan kukus hingga masak.

Pastikan air kukusan dah mendidih ya, baru kukus kek kita ni. Kukus dlm anggaran 10-15min. Tutup penutup pengukus dengan kain agar air wap tidak menitik. Bila dah masak, sejuk kan baru dituang topping.







#saya memang guna HANYA 3/4 CAWAN TEPUNG SAHAJA... saya tak salah type.. 3/4 cawan tepung bersamaan dengan 96gm

TOPPING CHOCOLATE CAIR
1 cawan koko
1 cawan susu pekat
1 1/2 cawan minyak
1/2 cawan susu cair dipanaskan
Campur semua bahan, kacau rata

atau (resipi Kak Nora style) 1/2 cawan koko, 1/2 cawan air panas, 2 sudu besar gula, 2 sudu besar susu besar pekat, 1 sudu marjerin - double boil, dah sebati semua letak tepung jagung sedikit untuk pekatkan

Monday, August 31, 2015

SIZZLING YEE MEE


SIZZLING YEE MEE
sumber: facebook

Bahan - bahan:
9 ulas bawang putih (ketuk atau hiris)
2-3 inci halia (hiris nipis)
5-6 tangkai Cili kering (potong 2 atau 3)
sebelah dada ayam
sebungkus cendawan shitake
3 -4 sb sos tiram
3-4 sb kicap pekat
2-3sb kicap cair
serbuk lada hitam
sesudu kecil minyak bijan
4-5 cawan air (ikut suka pun boleh)
3-4 sudu besar tepung jagung untuk pemekat (harus di bancuh dengan air)
sayur sawi
yee mee
.
Cara - cara:
1) Tumis bawang putih, halia dan cili kering sehingga kekuningan
2) Masukkan ayam & cendawan serta masukkan air, biarkan seketika hingga ayam masak.
3) Masukkan semua perasa (kicap, sos tiram,lada hitam) & kacau rata.
4) Masukkan minyak bijan & tutup seketika.
5) Pastikan cendawan dan ayam betul2 masak barulah masukkan cecair tepung jagung untuk memekatkan kuah.
6) Seimbangkan rasa & tutup api.
.
Penyediaan di Hot plate:
1) Masukkan mee atas hot plate, letakkan sayur di atasnya, kemudian curahkan kuahnya sesenduk di atas mee tersebut.
2) Pecahkan telur jika mahu, dan teruskan mencurahkan kuah beserta lauk dan cendawan secukupnya.
3) kacau kacau mee untuk serasakan kelembutannya kalau takda hot plate. boleh je satukan. masukkan yee mee bersama kuah dalam kuali.
.

Friday, August 7, 2015

Roti jala

Roti jala AWA HOMEBAKERY

Bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan jus daun pandan
*blend pandan dengan 2 ½ cawan air & ambil airnya saja
*baki ½ cawan simpan sebab kita nak pakai buat sosnya pula


1 biji telur

Sedikit vanilla
Secubit garam


Caranya:
Campur semua bahan & blend sampai dapat texture halus






Sos kastard pandan
Resepi : Fiza@lgk


1
½ sudu besar tepung kastard
1
½ cawan santan/saya guna susu cair
½ cawan jus pandan (baki yang tadi)
5 sudu besar gula (kurangkan kpd 3-4 sudu jika nak manis yang sedang2)
2 helai daun pandan (simpulkan)
Secubit garam

Satukan semua bahan, kacau atas api perlahan sampai likat. Sejukkan.

Saturday, May 30, 2015

Donut Gebu My Style

Satu adunan dapat 1 pinggan penuh. Bukannya ada mood nak makan, saje buat pasal nak elak mata tengok skrin laptop ni... Mata jadi pedih & berdenyut2. Cam nak nangisss sakitnya. Pasal xde orang request donut coklat, aku bubuh gula perang aje








Bahan untuk doh:
3 cawan tepung gandum (tambahkan tepung lagi kalau masa uli lembik - sedikit demi sedikit)
*adunan hendaklah dipastikan sedikit lembik

1 1/2 sudu teh yis segera
1 cawan air suam

2 sudu besar susu tepung (suka suka hati aku)
Madu (suka suka hati aku)

1 biji telur
1/4 cawan mentega (cairkan)
3 1/4 cawan tepung
Bread Improver - utk lembutkan doh (suka suka hati aku)

*Ini resipi style aku yg entah hapa2
Semua bahan ni aku masukkan dalam BM


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...