Thursday, July 31, 2008

Sahabat ku

Sahabat ku
Kau laksana cermin untuk diri ku
Melalui mu aku melihat hakikat ku
Kelemahan ku dan kekuatan ku
Supaya aku bersedia untuk berubah
Kearah kebaikan hakiki
Hati2 kita bergabung dibawah Nur Allah
Bersatu menegakkan kebenaran
Bersatu mencegah kemungkaran
Di bumi Allah yang nyata kini
Bersama kita mengorak langkah
Melalui senang susah perjuangan
Menuju keredhaan yang Maha Esa
Yang Maha Mengetahui lagi Bijaksana

Sahabat ku
Pedih sungguh bisikan syaitan
Menghasut ku untuk membenci
Menghasutku untuk berkecil hati
Sedangkan kaulah yang aku kasihi
Pegang tangan ku di atas jalan ini
Bersama kita perkuat yang lemah
Kita gabungkan kekuatan antara kita
Dalam semangat saling bermaafan
Kaulah saudara ku yang sebenar
Di dunia yang penuh cabaran ini
Marilah kita mencari ketenangan
Di bawah naungan al Quran
Semoga Rahim Allah bersama kita

Sebuah Puisi oleh Abu Mursyid al Ansar

post by: Bidadari Besi

Saturday, July 12, 2008

Wahai Pelajar Muslim...

Wahai pemuda (pelajar).....
sesungguhnya pemikiran cemerlang dapat dihasilkan selagi mana kita mempunyai keyakinan teguh kepadaNya, ikhlas dalam perjuangan di jalanNya, penuh himmah (tekad) dan bersiap sedia berkorban untuk merealisasikannya...


Dalam perjuangan perlukan empat syarat sebagai tunjang:

iman, ikhlas, kemahuan kuat, dan strategi matang


[As-Syahid Hasan al-Banna]

Thursday, July 10, 2008

10 PENYEBAB HATI MATI

Sepuluh penyebab hati mati

Syaqiq Al-Balkhi berkata: “suatu saat Ibrahim bin Adham berjalan di pasar Bashrah,maka orang yang mengetahui kedatangannya berkumpul mengerumuninya. Di antara mereka ada yang bertanya tentang firman Allah [Al-Mukmin:60]

Orang yang bertanya itu selanjutnya berkata:’padahal kami sudah sering berdoa, tetapi Allah tetap tidakmengabulkan doa kami.’

Ibrahim bin Adham kemudian berkata:

“wahai penduduk Bashrah, sesungguhnya hati kalian telah mati oleh sepuluh sebab, maka bagaimana mungkin Allah mengabulkan doa kalian.

Sepuluh faktor itu adalah:

1. kalian mengenal Allah, tetapi tidak mahu menunaikan hakNya(tidak mahu beribadah kepadaNya sesuai yg diperintahkan)

2. kalian suka membaca kitab Allah, tetapi tidak mahu mengamalkannya

3. kalian mengetahui iblis itu musuh,tetapi tetap mengikuti perintahnya

4. kalian menyatakan cinta kepada rasulullah s.a.w, tetapi meninggalkan sunnahnya

5. kalian menyakan cinta syurga, tetapi tidak mahu mengamalkan amalan ahli syurga

6. kalian mengakui takut seksa neraka, tetapi tetap juga melakukan dosa

7. kalian menyakini bahawa kematian itu haq, tetapi tidak pernah menyiapkan bekal untuk menghadapinya

8. kalian selalu memperhatikan aib orang lain, tetapi tidak mahu memperhatikan aib sendiri

9. kalian senang makan rezeki allah, tetapi tidak pernah bersyukur kepadaNya

10. kalian sering mengubur orang mati, tetapi tidak mahu mengambil pelajaran darinya

Wednesday, July 9, 2008

Sakeenah

Sakeenah

“Ha.. termenung apa tu?” Ain disentakkan oleh temannya Mira.

“Eh, kau ni, terkejut aku, boleh kena heart attack aku!” Ain mengurut dadanya.

“Alah.. maaflah Ain… Assalamualaikum” Mira tersengih sambil beri salam.

“Kau dah sampai ke negeri Jepun ke tadi Ain? Maaflah ganggu kembara angan-angan kau..kembara sorang-sorang ke?” Mira memang terkenal dengan sifat suka menyakat. Walaupun begitu Mira memang seorang yang sangat tajam pemerhatiannya

“Bencinya nak balik rumah..Dekat rumah bukan ada apa-apa pun. Kalau balik rumah asyik kena buat kerja rumah je.. “ terlalu dingin dan mendatar kata-kata yang keluar dari mulut Ain.

“Mak ayah aku asyik gaduh je.. baru-baru ni ada isu baru lak. Ayah aku ada skandal dengan pompuan lain..Gila betul, dah tua-tua pun nak buat hal lagi. Duduk kat rumah menambahkan lagi tekanan tau..”

Mira hanya memandang sayu pada Ain, namun digagahkan juga dirinya untuk memberikan senyuman untuk Ain. Mudah-mudahan senyuman yang diberi mampu memadam kesedihan Ain.

Mira kemudiannya bertanya “Kaifa haluki ya ukhti? Kaifa imanuki ? (Apa khabar iman kamu?).”

“Alhamdulillah, secara fizikalnya, ini la yang kau nampak. Tapi secara batinnya, hanya Allah sahaja yang tahu..”

“Alhamdulillah..” Mira berkata sambil membetulkan tudungnya. Dirasakan bayu yang bertandang lembut menyapa pipinya. Pepohon di hadapannya merendangkan dan teduhannya mendamaikan, menghiburkan hatinya.

“Ain, kau ingat tak buku yang aku beli minggu lepas?” Mira bertanya kepada Ain.

“Buku?, Oooo…ada buku tu..kenapa tiba-tiba cerita pasal buku ni?”

“Emmm, ni sekadar perkongsian je tau..buku tu cakap, ‘Apa sahaja keadaan, cubalah jangan menyalahkan ibu bapa. Cuba elakkan daripada menyalahkan mereka semata-mata’” balas Mira sambil tersenyum..

“Ain, ingat lagi tak doa yang diajarkan oleh ustazah Azizah dulu? Kalau tak silap aku la kan, ko suka betul baca doa tu..Aku da lupa la..tolong ingatkan balik boleh? Doa yang Rasulullah ajarkan pada Saidatina Aisyah”. Mira kelihatan bersungguh mahukan jawapan.

“Insya Allah, aku masih ingat lagi..ko dengar baik-baik tau. Allah humma innaka ‘afuu ’un karimun tuhib bul ‘af wa fa’ fu ‘anni” (maknanya = Ya Allah, Kamulah Tuhan yang sangat suka mengampun, ampunkanlah dosa-dosaku).” Ain tidak menghampakan harapan sahabatnya.
Mira tersenyum simpul, “Terima kasih Ain…”

Ain pun turut tersenyum, cuba menyembunyikan keadaan hatinya. Seketika mendalami maksud doa yang diucapkan. Terasa kerdilnya diri, hati terus beristighfar, istighfar terus menerus. Hatinya terasa. Sikit kemerahan mukanya, seolah menahan sebak.

Adakalanya bagi dirinya yang muda ini suka mengutamakan kawan-kawan sepermainan berbanding ibu dan ayah sendiri. Mungkin kerana kedudukan bersama kawan-kawan itu dirasakan lebih seronok berbanding di rumah yang penuh dengan tekanan. Tetapi Ain terlupa bahawa perhatian ibu dan ayahnya adalah lebih utama berbanding kawan-kawannya. Walaupun kedua ayah dan ibunya sering bertengkar, namun mereka tidak mengabaikan tanggungjawab terhadap dirinya. Perhatian tetap diberikan hanya pada anak-anak. Dia tidak seharusnya menyalahkan ibu dan ayahnya serta-merta. Keutamaan harus diberikan pada kedua ibu dan ayahnya. Di saat-saat inilah kedua orang tuanya memerlukan Ain.

“Ya Allah…kenapa aku masih tidak bersyukur padaMu…Lemahnya hati dan imanku padaMu” Ain merintih sedih..Ain sedar bahawa setiap yang terjadi adalah ujian yang patut dihadapi oleh setiap hambaNya.Sikapnya yang terus menghukum menyebabkan keadaan menjadi semakin tegang. Seharusnya, Ain merapatkan kembali hubungan ibu dan ayahnya.

“ Seseorang yang mampu membuat kedua orang tuanya redha -sekalipun harus mengorbankan keinginannya sendiri-sesiapa yang mampu membuat Allah redha terhadap dirinya, maka dia tidak akan pernah rugi untuk selama-lamanya, sebab dengan itu dia telah memiliki kunci-kunci syurga sedangkan orang yang telah meraih kunci syurga merupakan orang yang sudah memiliki berbagai sebab untuk meraih keuntungan. Salah satu sebab yang penting untuk meraih keuntungan tersebut adalah semangat yang tinggi untuk memperbanyak amal soleh.” Mira membaca petikan dari buku yang baru dibelinya minggu lepas.

Mira sedikit menunduk dan mengusap lembut bahu sahabatnya ,Ain. “Rasulullah saw pernah bersabda bahawa setiap amal itu ada masa semangat dan ada masa lemahnya. Barangsiapa pada masa lemahnya, dia masih tetap dalam sunnah (petunjukku), maka dia telah beruntung. Namun barangsiapa yang beralih kepada selain itu, dia telah celaka (HR Ahmad)”

“Iman kita memang ada naik dan turun. Tapi di saat down ni, sebenarnya Allah nak kasi clue kepada kita. Allah kasi hint sebagai tanda kasihNya Dia pada kita. Betapa sebenarnya seronok dan indah apabila iman kita berada dalam keadaan baik. Allah nak beritahu kita bila kita tengah down ni, bahawa Allah rindu dengar kita merintih dan mengadu kepadanya…. Allah suka dengar pengaduan kita padaNya, jadi Dia uji kita agar kita selalu mengadu padaNya. Sepertimana ada satu Hadith Qudsi, Allah berfirman “wahai malaikat, turunkanlah musibah ke atas hambaKu, kerana aku rindu mendengar dia merintih kepadaKu”

Ain menyeka air mata.. Fikirannya menerawang jauh mengenang kembali setiap pengorbanan yang pernah dicurahkan oleh ibu dan ayah kepada dirinya. Walau dia merentas seluruh alam semesta, tidak akan dia temui lagi kasih ibu dan ayahnya. Cuma kadang kala langkah remajanya ditusuk sembilu dan diamuk nafsu.

Teringat dia pada kata-kata ustazah Azizah suatu ketika dahulu“ Jauh, berjalan luas pandangan, tapi ada juga orang jauh berjalan semakin jauh kesesatan. Sekarang, tugas kita, lihat semua kekuatan yang kita ada dalam menghadapi cabarandan masalah dalam hidup kita. Jangan kita tengok pada kekurangan. Kalau kita tengok kekurangan, boleh jadi kita marahkan keadaan, boleh jadi kita marahkan MAHA PENCIPTA..kan kufur jadinya nanti. Setiap orang ada dugaannya masing-masing. Sabar dan redha pasti ada ganjarannya. Kadang-kadang kepayahan masalah yang dihadapi kini sebenarnya Allah mudahkan dan menjadi penyelesaian kepada masalah yang lain. Subhanallah..Maha Baik Allah. Indahnya hidup dalam Islam.”

Hatinya terusik, berbisik..“Semakin sayang Allah kepada kita, semakin di uji iman kita kepadaNya, namun diberikan sebaik-baik penawar iaitu ketenangan yang hakiki di hati..lembut hidayah menyapa..ighfirly ya Allah, ighfirly ya Allah…”

“Ishbiri ya ukhti, Masakan Allah menguji tanpa sebabnya. Yakinlah bahawa segala sesuatu pasti ada hujungnya. Setiap ujian akan berakhir, tidak mungkin akan abadi sepanjang kita hidup. Allah SWT akan menguji manusia berepisod-episod. Dalam al Quran surah Al-Baqarah ayat 286 disebutkan, Allah tidak akan membebani hamba-Nya, melainkan sesuai dengan kemampuan hamba tersebut. Ingatlah akan janji Allah bahawa sesudah kesulitan pasti akan ada kemudahan; pasti bersama kesulitan itu akan ada kemudahan. Allah SWT berjanji akan membahagiakan orang-orang yang sabar, iaitu yang tatkala di timpa musibah, ia bulat kembali kepada Allah. Sampaikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar, iaitu mereka yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan, “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah, dan kepada-Nya kami akan kembali.”Mira meneruskan pujukannya

Ain mengangkat mukanya perlahan..menahan sendunya berbaki.

“Uhibbuki, moga Allah hadirkan kekuatan, ketenangan dan kebahagian untuk kita menempuhi kehidupan kita. Allah knows best for us kan?.. insyaAllah..i’ll be your side, selagi Allah izinkan ikatan hati kita kerana ukhwah fillah ini akan mekar… Hati perlu sentiasa dibajai dengan keimanan dan ketaqwaan padaNya, jangan pernah leka untuk sentiasa mendekatkan diri padaNya.. Dia sentiasa ada untuk tempat mengadu, Dia sentiasa ada untuk mendengar segalanya. Bukan sahaja untuk sentiasa mendekatkan diri dengan Allah, namun berusaha juga untuk sentiasa menjauhkan diri dari segala godaan syaitan laknatullah. Itu dua perkara yang penting dalam menjaga iman. Seperti menambahkan amalan pahala pada masa yang sama mengelakkan melakukan perkara yang membuahkan dosa. Tabahkan hatimu sahabat, kuatkan hatimu ya ukhti, I know u’re tough person. Ana uhibbuki fillah abadan abada insyaAllah, jom usaha sama-sama! Ala..makin comel la nangis macam ni..” Mira sempat berjenaka.

Ianya membuahkan tawa..Ketenangan yang menerpa lantaran ukhuwah itu disandarkan hanya pada Sang Khaliq..Begitu juga dengan setiap cabaran dan dugaan hidup yang dilalui, segalanya indah bila segalanya disandarkan pada Allah..Sekuat manapun godaan yang kita hadapi, sekukuh apapun cubaan yang kita harus jalani, sebesar apapun kegagalan yang kita rasai, sejenuh manapun hari-hari yang kita lalui, jangan pernah putus berharap pada pertolongan Allah.

Sesungguhnya, ni’mat yang paling manis apabila Allah mentarbiyah kita dengan pelbagai bentuk ujian. Namun tautan ukhuwah mampu berhadapan dengan sejuta kesulitan, yang member suntikan semangat perjuangan. Alirkan halawatul ukhuwah, kesungguhan berjuang melalui rabitah hati..”Ya Allah Peliharalah sahabatku, peliharalah ukhuwah kami..”

Biar apapun yang mendatang, tetap tegar hatinya menempuh arus. Hati kecilnya berbisik, “Allah humma innaka ‘afuu ’un karimun tuhib bul ‘af wa fa’ fu ‘anni..ya Allah, tetapkanlah daku di sampingMU…”

by:Bidadari Besi

Jadilah orang yang cerdik

Alhamdulillah, hari ini masih lagi mampu bernafas seperti biasa. Allah Maha Pengasih dan Maha penyayang kerana masih memberi nikmat yang banyak kepada hambaNya. Semalam tidur lena. Seronok rasa sebab badan terasa segar sangat. Bercakap tentang tidur lena, tiba-tiba teringat kata-kata sahabat Rasulullah.

Saiyidina Ali pernah berkata” Manusia itu tidur lena, apabila kematian tiba baru dia terjaga dari tidurnya.” Demikianlah, orang yang tidak mengingati mati itu sentiasa dalam keadaan lalai atau bagaikan tertidur lena, dia akan terkejut apabila kematian datang mendadak.

Bertanya ana pada diri..”berapa kerapkah aku ingat mati? Aku terlalu merasa lazat dengan dunia…”

Ana membaca satu buku tulisan Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat yang berjudul ‘INSAN, INGATLAH!’.

Dalam buku tersebut ada menyatakan tentang kelazatan dunia. Kelazatan dunia merupakan penyumbang terbesar terhadap sifat lalai manusia, lalai dalam solat juga berpunca dari kelazatan dunia, dan manusia yang sedang di ulit kesenangan dan kelazatan dunia pasti tidak kepingin didatangi maut, kerana baginya maut adalah noktah kepada kesenangan yang sedang dikecapi didunia.

“Astaghfirullah… dimana agaknya aku letakkan diri aku??” terdetik suara hati.

Abu Hurairah pernah berkata, bahawa Rasullullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Hendaklah kamu membanyakkan ingat akan perkara yang boleh meleburkan kelazatan hidup,” bertanya Abu Hurairah:”Apakah yang dapat meleburkan kelazatan hidup itu?”Jawab Rasulullah”Zikrul Maut” iaitu mengingati akan maut.

Kadang-kadang nafsu yang degil ditambah pula dengan penyokong setia syaitan yang terkutuk menolak setiap peringatan yang diberikan. Kenapa kita perlu ingat mati??Rilex la… umur masih muda. Enjoy la dulu..ana tertarik pada analogi yang cuba disampaikan untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang mengingati mati.

Seorang pemandu kenderaan yang cermat pasti menjaga ciri-ciri keselamatan, bukan sekadar memandu berhati-hati dan mematuhi peraturan di jalan raya, malah dia juga tidak lupa meneliti kenderaan sebelum memandunya. Di antara perkara utama ialah memastikan sama ada brek dalam keadaan yang baik, kerana brek merupakan perkara yang utama untuk menjamin keselamatan jalan raya.

Begitulah juga dalam kehidupan manusia memerlukan ciri-ciri keselamatan, bagi menjamin keselamatan hidup manusia di dunia dan terutamanya di akhirat. Seperti juga kenderaan, manusia juga selain tidak lalai dan berwaspada mengharungi hidup yang penuh pancaroba dia juga mesti mempunyai brek bagi memastikan dirinya tidak terbabas dan melampaui batas-batas Allah Taala.

Apakah sebenarnya brek bagi manusia agar mereka tidak terbabas dan merempuh perkara yang haram dan dilarang oleh Allah Taala? Sesungguhnya yang berfungsi sebagai brek bagi manusia itu banyak, yang terutama ialah keimanan terhadap Allah dan hari akhirat.

Keimanan tidak tumbuh dengan sendirinya kecuali dibaja dengan ilmu yang berteraskan wahyu Ilahi yang disampaikan oleh rasulNya. Terutamanya ilmu tauhid atau aqidah yang mengesakan Allah serta ilmu yang mencakupi bidang syariat sebagai panduan hidup untuk mengabdi diri kepada Allah dan hubungan sesama insan.

Selain itu, perkara yang berfungsi sebagai brek dalam hidup adalah mengingati mati. Mengingati mati memberi ruang yang banyak kepada manusia menghadapkan wajah hati dan ingatan mereka kepada akhirat. Pandangan orang-orang beriman itu sangat jauh kerana dia tidak melihat dengan mata kepalanya sahaja tetapi yang lebih penting ialah melihat dengan mata hati. Mata hati pandangannya mampu menembusi akhirat.

Jadi, ingat mati rupanya satu “brek “ untuk diri kita supaya tidak terbabas dalam perjalanan di dunia untuk menuju ke destinasi akhirat..Malang tidak berbau, kita tidak dapat menjangka apa yang berlaku di jalan raya, apatah lagi perjalanan hidup didunia. Boleh jadi kematian kita akan berlaku dijalan raya di dunia..Jadi bersiap sedialah wahai jiwa..

Wallahu’alam

by: Bidadari Besi

Rujukan: Insan, Ingatlah! Oleh: Nik Abdul Aziz Nik Mat

Menjemput Bidadari

Menjemput Bidadari
Album :
Munsyid : Epicentrum


Bila yakin tlah tiba,
Teguh didalam jiwa
Kesabaran menjadi bunga

Sementara waktu berlalu
Penantian tak berarti sia sia
Saat perjalanan adalah pencarian diri

Laksana Zulaikha jalani hari
Sabar menanti Yusuf sang tambatan hati
Dipenantian mencari diri
Memohonkan ampunan dipertemukan

Reff
Segera kan kujemput engkau bidadari
Bila tiba waktu kutemukan aku
Ya Ilahi Robbi keras ku mencari diri sepenuh hati
Teguhkanlahku dilangkah ini
Dipenantian hakikat diri
Dan izinkan kujemput bidadari
Tuk bersama menuju Mu sepenuh hati...

Kini yakin tlah tiba
Teguh didalam jiwa
Kesabaran adalah permata

Dan waktu terus berlalu
Penantian tak berarti sia sia
Saat perjalanan adalah pencarian diri

Laksana Adam dan Hawa
Turun kebumi terpisah jarak waktu
Dipenantian mencari diri
Memohonkan ampunan dipertemukan

Bidadari tlah menyentuh hati
Teguhkan nurani
Bidadari tlah menyapa jiwa
Memberikan makna

Monday, July 7, 2008

Lemahnya imanku....Tuhan...
adakah langit kesedaran akan selalu membiru
adakah bukit perjalanan akan selalu berliku
adakah matahari keinsafan akan selalu bersinar
adakah bulan mengambang akan selalu menerangi

Ya Rabb...
aku hanya manusia biasa
dosaku mengunung tinggi
ubahlah hidupku ini

Tuhan...
adakah hujan yang turun akan selalu deras
adakah bait do'a akan selalu diperkenankan
adakah bunga-bunga iman akan selalu mekar
adakah pintu syurga akan terbuka untuk insan berdosa

Ya Rabb...
aku hanya insan biasa
jangan biarkan berubahku hanya bila ada sesuatu
jangan biarkan pandanganku tertunduk lagi
tanpa sebarang kekuatan

Tuhan...
aku ingin berubah
aku ingin bertahan dalam perubahanku
aku selalu mengenang nasibku dihadapanMu nanti

Ya Rabb
aku tahu Engkau Maha Pengampun
aku tahu Engkau Maha Pengasih
bawaku ke pintu rahmatMu
tunjukiku dengan cahaya iman
beriku hati yang kuat pada cintaMu

by: nur2dlihat

Sentuhan Pertama dari Islam


Fikrah Islam yang kita terima adalah hak semua insan
Kerosakan aqidah dan akhlak yang menimpa insan disekeliling kita
lambat laun akan meresapi kehidupan kita
bagai terhakisnya aur ditebing sungai yang deras
Mereka yang hanyut oleh arus jahilliyah itu adalah saudara2 kita


Sejarah manusia adalah sejarah keimanan

"Abu Jahal mati akibat dicantas kakinya oleh Muaziyah dengan pedang dan Zaid memancung kepala Abu Jahal ketika di medan perang; kematian Abu Jahal adalah kematian yang dihina oleh ALLAH"

Kehilangan sejarah bukan suatu kehidupan umat Islam

"Umat Islam bukan umat yang hilang identiti, visi, misi... hidup dalam arus... kelemahan untuk berubah...."


Kembalilah ke zaman silam sejarah kita adalah sejarah yang mulia cukup agung hingga mampu membangun kekuatan rohani sejarah kita adalah sejarah keimanan mengeluarkan ramai manusia daripada kegelapan jahilliyah didalamnya ada sinar kebenaran sinar kebahagian Islam didalamnya ada kekuatan hati tapi mengapa umat Islam kini hilang AQIDAH itu Aqidah yang datang dari Kebangkitan Pertama itu
Air kehidupan apakah yang disirami oleh baginda ke dalam hati mereka?
hingga mereka dapat sentiasa bergerak dan berkembang
air kehidupan apakah yang disirami oleh baginda
hingga menumbuhkan bunga2
melapisinya dengan dedaun nurani dan perasaan
serta tumbuh didalamnya kreativiti dan kemahuan yang tinggi

by: nur2dlihat

Saturday, July 5, 2008

Motivasi Akhlak Mu'min sejati Vol.1

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Saudara dan saudari yang dikasihi sekalian, Allah s.w.t. tela merencanakan untuk menjadikan manusia sebagai khalifah di muka bumi ini. Allah juga telah memberikan tanggungjawab kepada manusia untuk berikhtiar dan menghadapi segala cabaran dan dugaan hidup ini. Sebagai seorang hamba Allah yang taat dan patuh, kita seharusnya memiliki tatasusila yang terpuji terutama kepada Allah s.w.t.

Sesungguhnya Allah telah mengajarkan tatasusila kepada kita didalam kitab suci Al-Qur’an dengan keterangan-keterangan yang kita boleh dapati dengan jelas sekali. Allah telah mengajarkan kesopanan kepada kita dengan mencontohi nabiNya Muhammad s.a.w. bagaimana yang kita dapati dalam perjalanan hidup baginda. Kita juga digalakkan meneladani perjalanan para sahabat nabi, tabi’in yang mengikutinya dan generasi selepasnya, iaitu orang-orang mu’min yang mempunyai disiplin diri dan perjalanan yang baik.

Tatasusila Islam itu banyak sekali,akan tetapi hanya disebutkan sebahagiannya sahaja di sini agar tidak meleret dan mudah difahami.


Berikut adalah adab seorang MU’MIN kepada Allah Ta’ala:


1. Hendaklah segala aggotanya (dari kepala hingga ke kaki) tunduk kepada kebesaranNya

“ Wahai anak adam, taatilah Tuhanmu nescaya kamu dinamakan orang yang berakal; dan janganlah kamu derhaka kepadaNya nanti kamu dinamakan orang yang bodoh (tidak mengerti)” [H.R. Abu Nu’aim]

2. Perasaannya selalu duka(Menginsafi diri)

3. Dia selalu mendiamkan diri(Berfikir)

4. Segala anggotamya tetap

5. Dia bersegera menunaikan segala perintah

6. Dia menjauhi segala larangan dan mengurangi penentangan terhadap Allah

7. Bagus akhlak

8. Selalu bezikir

“Rasullullah s.a.w selalu menyebut (mengingati) Allah pada setiap waktunya” [H.R.Muslim]

9. Menenang dan mengheningkan fikiran

10. Mengawal segala anggota( dari melakukan dosa)

11. Mempunyai kesenangan hati

12. Dia membesarkan Allah

13. Hendaklah dia mengurangi kemarahan

14. Menyembunyikan kasih(biarlah Allah sahaja yang mengetahui)

15. Sentiasa ikhlas dan memandang kepada orang-orang yang tertentu

16. Hendaklah dia mengutamakan perkara yang benar

17. Dia berputus asa dari bergantung kepada mana-mana makhluk

18. Dia beramal dengan ikhlas

“Kebaktian yang paling disukai Allah ialah yang terus-menerus dilakukan walaupun sedikit” [H.R. Bukhari dan Muslim]

19. Percakapannya hendaklah benar

20. Membersihkan pandangannya dari memandang selain Allah

21. Hendaklah dia menghidupkan perkara-perkara yang mendekatkan dirinya kepada Allah

“Sentiasalah kamu melakukan kebaktian menurut kesanggupan. Demi Allah, tidaklah Allah akan merasa bosan(jemu) member pahala sehingga kamu lebih dahulu merasa bosan” [H.R At-Tirmidzi]

22. Menyembunyikan kepentingan dalam beribadah(tanpa riya’)

23. Merasa marah dikala melihat perlanggaran hukum Allah

24. Selalu merasakan kehebatankekuasaan Allah

25. Merasakan malu kepada Allah

“Sesiapa yang mencintai Allah, tentulah dia bersifat malu” [Al-Hadith]

“Hendaklah kamu menaruh perasaan malu kepada Allah dengan sebenar-benar malu” [H.R.Tarmidzi]

26. Bersikap takut dan tetap pendirian

27. Berserah diri kepada Allah dengan memperbaguskan usaha

28. Menyempurnakan wudhu’ dengan membasuh atau menyapu tempat-tempat yang

kurang disenangi

29. Menunggu-nunggu untuk solat selepas selesai solat

30. Gentar hati dan bimbang kerana takutkan keluputan mengerjakan kefardhuan

(seperti solat lima waktu)

31. Tetap bertaubat dan takutkan bencana

32. Gementar hati dikala berzikir

33. Bertambah cahaya-cahaya dibatin dikala menerima nasihat

34. Benar-benar berserah kepada Allah dikala menghadapi perkara-perkara yang genting

35. Mengeluarkan sedeqah tanpa kedekut menurut keupayaan.

Dipetik dari buku: Motivasi Akhlak Mu’min Sejati

Oleh: Abdullah Al-Qari bin Hj. Salleh

By: bidadari besi

Tentang ILMU....


Muaz bin Jabal
meriwayatkan bahawa Rasulullah saw bersabda:

Pelajarilah ilmu kerana...
mempelajarinya membawa takut kepada Allah,
menuntutnya adalah ibadah,
membincangkannya adalah tasbih,
mencarinya adalah jihad,
mengajarnya adalah sedekah,
memberi kepada ahlinya adalah pendekatan diri kepada Allah

kerana ilmu adalah...
petunjuk kepada yang halal dan haram,
menara kepada jalan penghuni syurga,
teman setia disaat kesunyian,
rakan dimasa keseorangan,
teman bicara diwaktu khulwah,
petunjuk kepada yang membawa bahagia dan kecelakaan,
senjata menghadapi musuh
dan perhiasan disaat bersama teman-teman.

Dengan ilmu...
Allah telah mengangkat tinggi
kedudukan banyak kaum
sehingga Allah menjadikan mereka...
pimpinan yang teguh,
jejak langkah mereka diikuti,
perbuatan mereka dicontohi
dan pendapat dijadikan pemutus.


Para malaikat...
terlalu ingin bertemankan mereka
dan sentiasa mengusap mereka dengan sayapnya.

Setiap benda,
lembap dan kering,
ikan dan binatang dilaut,
binatang buas didarat dan binatang jinak
kesemuanya
memohon agar mereka diampunkan

kerana ilmu...
menghidupkan hati yang mati,
lampu bagi penglihatan disaat gelap

dengan ilmu...
hamba dapat mencapai kedudukan orang-orang pilihan
dan darjat yang tinggi didunia dan akhirat...


nur2dlihat.multiply.com


Friday, July 4, 2008

Bingkai KehidupanMengarungi samudera kehidupan
Kita ibarat para pengembara
Hidup ini adalah perjuangan
Tiada masa tuk berpangku tangan

Setiap tetes peluh dan darah
Tak akan sirna ditelan masa
Segores luka di jalan Allah
'kan menjadi saksi pengorbanan

Reff :
Allahu ghaayatunaa
Ar-Rasuulu qudwatunaa
Al-Qur'aanu dusturunaa
Al-Jihadu sabiiluna
Al-Mautu fii sabilillah
Asma amaanina

Allah adalah tujuan kami
Rasulullah teladan kami
Al Qur'an pedoman hidup kami
Jihad adalah jalan juang kami
Mati di jalan Allah adalah cita-cita kami tertinggi

Thursday, July 3, 2008

Tolong sampaikan pada si dia.....


Tolong sampaikan pada si dia…
Tolong beritahu si dia, aku ada pesanan buatnya
Tolong beritahu si dia, cinta agung adalah cintaNya
Tolong beritahu si dia, cinta manusia bakal membuatnya alpa...

Tolong nasihati sia dia, jangan menyintaiku lebih dari dia menyintai Yang Maha Esa..
Tolong nasihati si dia,jangan mengingatiku lebih dari dia mengingati Yang Maha Kuasa..
Tolong nasihati si dia, jangan mendoakanku lebih dari dia mendoakan ibu bapanya..

Tolong katakan pada si dia, dahulukan Allah kerana di situ ada syurga..
Tolong katakan pada si dia, dahulukan ibu bapanya kerana di telapak itu syurganya..

Tolong ingatkan si dia. Aku terpikat kerana imannya bukan rupa
Tolong ingatkan si dia. Aku lebih cintakan zuhudnya bukan harta
Tolong ingatkan si dia aku kasihinya kerana santunnya

Tolong tegur si dia, bila dia mula mengagungkan cinta manusia
Tolong tegur si dia, bila dia tenggelam dalam angan-angannya
Tolong tegur si dia, andai nafsu mengawal fikirannya

Tolong sedarkan si dia. Aku milik Yang Maha Esa
Tolong sedarkan si dia. Aku masih milik keluarga
Tolong sedarkan si dia, tanggungjawabnya besar kepada keluarganya

Tolong sabarkan si dia, usah ucap cinta di kala cita-cita belum terlaksana
Tolong sabarkan si dia, andai diri ini enggan dirapati kerana menjaga batasan cinta
Tolong sabarkan si dia, bila jarak mejadi penyebab bertambah rindunya

Tolong pesan padanya. Aku tidak mahu menjadi fitnah besar kepadanya
Tolong pesan padanya. Aku tak mahu menjadi punca kegagalannya
Tolong pesan padanya aku membiarkan Yang Esa menjaga dirinya

Tolong khabarkan pada si dia. Aku tidak mahu melekakan dia
Tolong khabarkan pada si dia. Aku mahu dia berjaya dalam impian dan cita-citanya
Tolong khabarkan pada si dia, jadilah penyokong dalam kejayaanku

Tolong sampaikan pada si dia, aku mendambakan cinta suci yang terjaga
Tolong sampaikan pada si dia, cinta kerana Allah tidak ternilai harganya
Tolong sampaikan pada si dia, hubungan ini terjaga selagi dia menjaga hubungan dengan Yang Maha Kuasa
Tolong sampaikan kepada si dia kerana aku tidak mampu memberitahunya sendiriHanya engkau Ya Allah mengetahui siapa si dia... Moga pesananku sampai padanya walau aku sendiri tidak mengetahui siapa dan dimana si dia... Moga dia seekor lebah yang sentiasa memuji keagungan Yang Maha Kuasa memasuki taman larangan dengan sopan santunnya dan bertemu mawar berduri yang terjaga oleh tuannya... Simpanlah pesanan ku ini sehingga engkau bertemu diriku suatu hari nanti...http://my_style183.blogs.friendster.com/Wednesday, July 2, 2008

MelihatMU dalam Sesuatu...

bila engkau melihat Dia
dalam sesuatu ketika
yang semuanya
menjadi halus dan lembut
maka akan muncullah kecintaan....
dalam setiap maujud

wahai Yang Maha Kaya,
siapakah yang diharapkan hamba yang fakir ini selain Engkau

wahai Yanga Maha Kuat,
siapakah yang diharapkan hamba yang dhaif ini selainMu

wahai yang Maha Kuasa,
siapakah yang diharapkan hamba yang lemah ini selain Engkau

wahai Yang Maha Megah,
siapakah yang diharapkan hamba yang hina ini selainMu
dan kemegahan itu adalah buatMu, RasulMu dan orang2 yang beriman

nur2dlihat.multiply.com


'Filter' kepada Kejahilan, 'Ubat' kepada Hati, 'Makanan' kepada Minda.


894BF73446A2F8474B9D6DA8EF5CCCD2.png
QuantumBidadari.blogspot.com

d192ebe14e2dafc89237ce49ef86e4ae.png
GaleriIlmuOnline.blogspot.com

49cbe177b3af642cdbf6cb07dad1dc09.png

"Kini anda boleh membuat pembelian buku, cd, vcd daripada ikon-ikon terkenal seperti Dato' Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah, Dato' Siti Nor Bahyah Mahamood, Dato' Ismail Kamus, Dr Zahazan Mohamed, Dr Irfan Khairi dan ramai lagi. Klik disini http://www.stormreaders.net/galeriilmu

ATAU Mulakan perniagaan menjual buku-buku agama, motivasi, ilmiah dan novel dari rumah! Sertai sebagai Rakan Pengedar StormReaders2U, dan anda juga akan mempunyai e-store anda sendiri untuk menjana pendapatan tambahan melalui Internet. Kini, ramai yang telah berjaya memperolehi pendapatan tambahan setiap minggu sebagai Rakan Pengedar StormReaders2U. StormReaders adalah perniagaan berangkaian 100% menurut syariah. Adakah anda berminat? Klik di sini http://www.stormreaders2u.net/r/galeriilmu/

email: mrushaidin@gmail.com atau nor259@gmail.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...