Saturday, August 7, 2010

Selamat Menjalani Ibadah Puasa pada Tahun ini (2010)


Dari Salman Ra., Beliau berkata, '' Rasulullah berkhutbah di tengah-tengah kami pada akhir Sya'ban,Rasulullah bersabda: '' Hai Manusia telah menjelang kepada kalian bulan yang sangat aggung yang penuh dengan barokah,yang didalamnya ada malam yang lebih baik dari seribu bulan,bulan dimana yang Allah Subhannahu Wa Ta'ala telah menjadikan puasa di dalamnya sebagai puasa wajib,Qiyamullailnya sunnah, barang siapa yang pada bulan itu mendekatkan diri kepada Allah Subhannahu Wa Ta'ala dengan satu kebaikan,nilainya seperti orang yang melakukan amalan wajib tujuh puluh kali pada bulan lainnya...dan seterusnya '' ( HR.Ibnu Hujaimah,beliau berkata: hadist ini adalah hadist shahih ).


Dari Ubaidah bin Shomit,bahwa ketika Ramadhan tiba, Rasulullah bersabda: Ramadhan telah datang kepada kalian, bulan penuh berkah, pada bulan itu Allah Subhannahu Wa Ta'ala akan memberikan naungan-Nya kepada kalian. Dia turunkan rahmat-Nya Dia hapuskan kesalahan-kesalahan dan Dia kabulkan do'a pada bulan itu. Allah Subhannahu Wa Ta'ala akan melihat kalian berlumba2 melakukan kebaikan. Allah akan membanggakan kalian di depan malaikat. Maka perlihatkanlah kebaikan diri kalian kepada Allah Subhannahu Wa Ta'ala, Sesungguhnya orang yang celaka adalah orang yang pada bulan itu tidak mendapat Rahmat Allah Azza Wa Jalla'' ( HR Tabrani )


ramadhan-karim.jpg


Semoga Ramadhan ini
ibarat pohon-pohon rendang yang redup
memberi perlindungan daripada panas terik
membuat orang-orang mukmin bergembira dengan naungannya

Moga-moga kita dapat rasai
kenikmatan Ramadhan ini
hingga jauh ke lubuk hati
yang paling dalam dan sunyi

ramadhan-uy.jpg

Mudah-mudahan
ianya menjadi syafaat daripada kegawatan
di padang mahsyar yang tak terbayang akal fikiran
Amin

Hadirmu membawa sejuta erti
mendekatkan fitrah yang jauh menyepi
datang melamar damai ke dalam hati
juga mengajar erti menghargai

Ramadhan Al Mubarak
kehadiranmu sentiasa dinanti

ramadhan11.jpg

Selamat menjalani ibadah puasa kepada semua sahabat... moga Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya


------------
'Filter' kepada Kejahilan, 'Ubat' kepada Hati, 'Makanan' kepada Minda. Galeri Ilmu Online anda.

894BF73446A2F8474B9D6DA8EF5CCCD2.png
d192ebe14e2dafc89237ce49ef86e4ae.png

49cbe177b3af642cdbf6cb07dad1dc09.png

"Kini anda boleh membuat pembelian buku, cd, vcd daripada ikon-ikon terkenal seperti Dato' Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah, Dato' Siti Nor Bahyah Mahamood, Dato' Ismail Kamus, Dr Zahazan Mohamed, Dr Irfan Khairi dan ramai lagi. Klik disini http://www.stormreaders.net/galeriilmu

stormreaders1.jpg
klik disini

ATAU Mulakan perniagaan menjual buku-buku agama, motivasi, ilmiah dan novel  dari rumah! Sertai sebagai Rakan Pengedar StormReaders2U, dan anda juga akan mempunyai e-store anda sendiri untuk menjana pendapatan tambahan melalui Internet. Kini, ramai yang telah berjaya memperolehi pendapatan tambahan setiap minggu sebagai Rakan Pengedar StormReaders2U.  StormReaders adalah perniagaan berangkaian 100% menurut syariah. Adakah anda berminat? Klik di sini http://www.stormreaders2u.net/r/galeriilmu/No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...