Thursday, June 5, 2014

Cara Membuat Homade Sardine

From the album: Timeline Photos
By Buku Resepi
SARDINE di rumah
Homade sardine

Ita Arif Ajer

Bahan2

5 ekor ikan sardin@ selyang(10 ekor pn boleh utk qty bahan tersenarai)
1 biji tomato saiz besar
1 biji bawang besar
1 ulas bwg pth
Stgh batang calery
3 senduk kecik sos tomato
1 senduk sos cili
2 sudu minyak masak
Pastikan brand sos yg sedap

Garam+gula secukupnya

Cara2
Blend semua bahan
Sehingga halus

Sesudah tu masuk kan ke dalam pressure cooker
Sblm masukan ikan rasa dulu kuahnya cukup tak rasa garam dn gula.kuah mesti sikit manis2 buah

Okay tutup periuk renehkan sehingga
Keluar wap yg berbunyi sirrrrrrrrr kt tgh2
Masa ni api besar

Dah tu kecik kan api
Reneh sehingga 1 jam ( begantung pd pressure cooker) tulang ikan akan rapuh tesktur.ikan tetap sama

Sukatan air mestilah meneggelamkan ikan

Kalau rasa was2 kot ikan hangit lepas 45min boleh la cek

Selamat mencuba

X susah pn yg pasti dpt banyak murah dn shedap

AWAS
LALUKAN PRESSURE COOKER PADA AIR SEHINGGA TIADA BUNYI DARI PERIUK TU SEBELUM MEMBUKA NYA
UTK MENGELAK KAN MUKA ANDA BETUKAR JADIK MCM MIKEL JEKSEN.HIHI

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...