From the album: Timeline Photos
By Buku Resepi
Cookie Milk Shots
resepi dari Chef Dominique Ansel
Oleh:Noor Abdul Rahim
FB:www.facebook.com/bukuresepi
bahan-bahan :
1 cawan buttercup - suhu bilik
1/3 cawan gula halus
1/2 cawan brown sugar
1 biji kuning telur size besar - suhu bilik
2 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung gandum - diayak
1 cawan mini chocolate chips
1 cawan chocolate - dicairkan
cara-cara :
1. Grease cawan atau acuan yg hendak digunakan (Jgn gunakan cawan plastic atau ceramic).
2. Pukul butter, gula & brown sugar hingga kembang.
3. Masuk kan kuning telur & esen vanila, gaul hingga sebati.
4. Masuk kan tepung sedikit demi sedikit. Gaul rata.
5. Masuk kan chocolate chips. Gaul rata.
6. Ambil segumpal adunan & masuk kan kedalam cawan atau acuan. Dengan menggunakan jari bersih (kuku pendek), tekan kan adunan mengikut acuan.
7. Setelah siap, masuk kan kedalam peti sejuk selama 30 minit sebelum dibakar.
8. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 15 - 20 minit atau hingga kecoklatan mengikut oven masing masing.
9. Biarkan betul betul sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan.
10. Tuangkan chocolate cair kedalam acuan. Isi setengah cawan kemudian pusing-pusingkan cawan biskut supaya kesemua bahagian dalam cawan bersalut chocolate. Tuang keluar baki chocolate & boleh letak cawan didalam peti sejuk sehingga chocolate keras.
** Chef terkenal Dominique Ansel ialah Chef asal yg mencipta resepi ni.
** Resepi untuk 12 - 15 cawan bergantung pada size cawan.
** Cawan yg ada susu tu dah saya makan sikit tepinya untuk tunjuk kan pada kawan-kawan yg cawan tak bocor.
** mangkuk kecik tu boleh buat isi ice cream.
resepi dari Chef Dominique Ansel
Oleh:Noor Abdul Rahim
FB:www.facebook.com/bukuresepi
bahan-bahan :
1 cawan buttercup - suhu bilik
1/3 cawan gula halus
1/2 cawan brown sugar
1 biji kuning telur size besar - suhu bilik
2 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung gandum - diayak
1 cawan mini chocolate chips
1 cawan chocolate - dicairkan
cara-cara :
1. Grease cawan atau acuan yg hendak digunakan (Jgn gunakan cawan plastic atau ceramic).
2. Pukul butter, gula & brown sugar hingga kembang.
3. Masuk kan kuning telur & esen vanila, gaul hingga sebati.
4. Masuk kan tepung sedikit demi sedikit. Gaul rata.
5. Masuk kan chocolate chips. Gaul rata.
6. Ambil segumpal adunan & masuk kan kedalam cawan atau acuan. Dengan menggunakan jari bersih (kuku pendek), tekan kan adunan mengikut acuan.
7. Setelah siap, masuk kan kedalam peti sejuk selama 30 minit sebelum dibakar.
8. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 15 - 20 minit atau hingga kecoklatan mengikut oven masing masing.
9. Biarkan betul betul sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan.
10. Tuangkan chocolate cair kedalam acuan. Isi setengah cawan kemudian pusing-pusingkan cawan biskut supaya kesemua bahagian dalam cawan bersalut chocolate. Tuang keluar baki chocolate & boleh letak cawan didalam peti sejuk sehingga chocolate keras.
** Chef terkenal Dominique Ansel ialah Chef asal yg mencipta resepi ni.
** Resepi untuk 12 - 15 cawan bergantung pada size cawan.
** Cawan yg ada susu tu dah saya makan sikit tepinya untuk tunjuk kan pada kawan-kawan yg cawan tak bocor.
** mangkuk kecik tu boleh buat isi ice cream.
No comments:
Post a Comment