KEK CHOCOLATE MOIST
Sumber: Facebook
BAHAN A
1 cawan gula pasir
1 cawan koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
Satukan semua BAHAN A dalam periuk. Masak dengan api yg kecik sambil sentiasa kacau. Bila mendidih, tutup api. Tunggu hingga sejuk sedikit.
BAHAN B
3/4 cawan tepung gandum
1 sdt bicarbonate of soda
1 sdt baking powder
BAHAN C
4 biji telur di blend hingga kembang
1sdt essence vanilla
Masukkan BAHAN B dan C secara berselang seli. Kacau rata. (Saya blend jek). Masukkan dalam mangkuk kecik2,anggaran separuh dari bekas sebab adunan akan naik bila dikukus dan kukus hingga masak.
Pastikan air kukusan dah mendidih ya, baru kukus kek kita ni. Kukus dlm anggaran 10-15min. Tutup penutup pengukus dengan kain agar air wap tidak menitik. Bila dah masak, sejuk kan baru dituang topping.
#saya memang guna HANYA 3/4 CAWAN TEPUNG SAHAJA... saya tak salah type.. 3/4 cawan tepung bersamaan dengan 96gm
TOPPING CHOCOLATE CAIR
1 cawan koko
1 cawan susu pekat
1 1/2 cawan minyak
1/2 cawan susu cair dipanaskan
Campur semua bahan, kacau rata
atau (resipi Kak Nora style) 1/2 cawan koko, 1/2 cawan air panas, 2 sudu besar gula, 2 sudu besar susu besar pekat, 1 sudu marjerin - double boil, dah sebati semua letak tepung jagung sedikit untuk pekatkan
Sumber: Facebook
BAHAN A
1 cawan gula pasir
1 cawan koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
Satukan semua BAHAN A dalam periuk. Masak dengan api yg kecik sambil sentiasa kacau. Bila mendidih, tutup api. Tunggu hingga sejuk sedikit.
BAHAN B
3/4 cawan tepung gandum
1 sdt bicarbonate of soda
1 sdt baking powder
BAHAN C
4 biji telur di blend hingga kembang
1sdt essence vanilla
Masukkan BAHAN B dan C secara berselang seli. Kacau rata. (Saya blend jek). Masukkan dalam mangkuk kecik2,anggaran separuh dari bekas sebab adunan akan naik bila dikukus dan kukus hingga masak.
Pastikan air kukusan dah mendidih ya, baru kukus kek kita ni. Kukus dlm anggaran 10-15min. Tutup penutup pengukus dengan kain agar air wap tidak menitik. Bila dah masak, sejuk kan baru dituang topping.
#saya memang guna HANYA 3/4 CAWAN TEPUNG SAHAJA... saya tak salah type.. 3/4 cawan tepung bersamaan dengan 96gm
TOPPING CHOCOLATE CAIR
1 cawan koko
1 cawan susu pekat
1 1/2 cawan minyak
1/2 cawan susu cair dipanaskan
Campur semua bahan, kacau rata
atau (resipi Kak Nora style) 1/2 cawan koko, 1/2 cawan air panas, 2 sudu besar gula, 2 sudu besar susu besar pekat, 1 sudu marjerin - double boil, dah sebati semua letak tepung jagung sedikit untuk pekatkan
No comments:
Post a Comment