Monday, March 30, 2009

“To Live Well or To Live Hell, You Choose…”
(Rooftop Rant; by:Hlovate)


"It just so true that we are the one decide whether to carried on with life according to the flow or make some paradigm shift following rules that being draft by the Almighty…"

"Demi jiwa serta penyempurnaannya(penciptaannya), maka Dia mengilhamkan kepadanya jalan kejahatan dan ketaqwaannya, sungguh beruntung orang yang menyucikannya(jiwa itu), dan sungguh merugi orang yang mengotorinya."(Asy-Syams:7-10)

"HIDUP ITU PILIHAN"

hidup itu pilihan antara baik dan buruk
pilihlah yang terbaik untuk hidupmu...
karena hidup didunia hanya sementara waktu
amalan yang soleh jadi bekalan utama
peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka
qu anpusikum waahlikum nara


By:Besi The Heartless

Sunday, March 22, 2009

PEMUDA DAN PERUBAHAN

GENERASI PEMUDA DAN PERUBAHAN
BY: FATHI YAKAN

Pemuda dalam hubungan ini adalah medan yang subur untuk digunakan oleh semua aliran
yang mempercayai Strategi Perubahan ini.

Kenapa mesti Pemuda?
Kenapa fokus selalunya kepada pemuda?
Kenapa pergantungan sentiasa kepada pemuda?

Pada logik Islam, apabila kita bergantung kepada pemuda, bukanlah bermakna kita melupakan peranan orang-orang dewasa dan juga orang tua, atau memperkecil-kecilkan kedudukan mereka seperti fahaman Korainisme di mana seorang pemimpin mereka selepas revolusi telah menuntut supaya dihapuskan kesemua orang-orang tua supaya tidak menjadi beban kepada negara.

Menurut Islam setiap manusia ada peranannya. Setiap peranan harus diberikan haknya, tanpa ada rasa sensitif, tanpa ada pertentangan. Mengikut asas-asas dan kaedah-kaedah berikut:

1) Dirahmati Allah seorang yang mengenal batas dirinya dan dia melakukan apa yang
sepatut dilakukannya.

2) Bukan dari kalangan kita mereka yang tidak menghormati orang tua dan tidak mengasihani
anak-anak kecil.

3) Kebenaran itu diterima walaupun datangnya dari seorang anak kecil atau orang tua
walaupun ianya kerabat jauh yang tidak disukai, sementara kebatilan itu ditolak walaupun
datang dari anak kecil atau orang tua yang dekat lagi dikasihi.

Apabila skop tugas-tugas perubahan difokuskan kepada pemuda-pemuda maka ia adalah
sesuai dan selaras dengan kemampuan dan tugas mereka. Manusia dalam setiap peringkat usianya dalam kehidupan mempunyai kebolehan-kebolehan dan kemampuan-kemampuan yang sesuai dengan tugas—tugas yang tertentu.

Kadang-kadang mungkin tidak sesuai dengan semua tugas. Tugas pada masa usia kanak-kanak lain daripada tugas waktu usia muda pemuda, dan seterusnya lain pula dengan tugas dalam waktu usia dewasa dan hari-hari tua.

Tugas dan peranan pemuda Islam ialah melakukan "Perubahan" dan bukannya menempel atau memperbaiki, dan inilah yang sewajibnya berlaku. Tugas ini pada hakikatnya adalah tugas yang berat dan sukar tetapi ianya adalah tugas yang dituntut; dan tugas selain dari ini tidak mempunyai nilai. Malah tugas yang lain ini akan membawa bencana yang akan menangguhkan kemahuan para pemuda kepada perubahan, malah akan membawa kepada perjalanan seiring dengan realiti jahiliah yang ada dan cuba hidup bersamanya

Satu daripada ciri-ciri Islam ialah ianya bersifat "merubah." la menolak cara menempel atau memperbaiki. Ia tidak rela dengan penyelesaian separuh-separuh atau sesuku-sesuku, atau ia tidak ingin mengharuskan hidup bersama jahiliah.

Manhaj Rasulullah saw. dalam menghadapi jahiliah adalah bersifat 'taghyir' (merubah). Tatkala orang-orang Quraisy menemuinya untuk berkompromi supaya Rasulullah menyembah tuhan mereka selama sebulan dan sebagai balasan mereka akan menyembah tuhan Muhammad pula selama sebulan yang lain, Al-Quran secara tegas menurunkan ayat:

109:1-6. Katakanlah: "Hai orang-orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang
kamu sembah. Dan kamu bukan penyembah Tuhan yang Aku sembah. Dan Aku tidak
pernah menjadi penyembah apa yang kamu sembah. Dan kamu tidak pernah (pula)
menjadi penyembah Tuhan yang Aku sembah. Untukmu agamamu, dan untukkulah,
agamaku."

42:15. Maka Karena itu Serulah (mereka kepada agama ini) dan tetaplah sebagai mana
diperintahkan kepadamu dan janganlah mengikuti hawa nafsu mereka dan Katakanlah:
"Aku beriman kepada semua Kitab yang diturunkan Allah dan Aku diperintahkan
supaya berlaku adil diantara kamu. Allah-lah Tuhan kami dan Tuhan kamu. bagi kami
amal-amal kami dan bagi kamu amal-amal kamu. tidak ada pertengkaran antara kami
dan kamu, Allah mengumpulkan antara kita dan kepada-Nyalah kembali (kita)".


Perubahan wajib sebagai suatu kemestian yang "dharuri" dilakukan oleh para pemuda Islam bagi menghadapi cabaran zaman, bagi menghadapi gelombang materialisme dan atheisme yang mengancam kewujudan Islam. Pandangan yang mendalam tentang kedudukan Umat Islam di setiap tempat mengukuhkan lagi keperluan mempersiapkan pemuda Islam dengan persiapan yang mencukupi syarat untuk menunaikan tugas perubahan Islam yang dicita-citakan, malah ia menjadi suatu tanggungjawab agama yang tidak seharusnya diabaikan atau dipermudah-mudahkan.

Perubahan Islam yang dicita-citakan itu bukanlah satu falsafah yang berbelit-belit sebagaimana yang difahami oleh setengah orang. Ia merupakan falsafah perubahan dalam Islam. Secara ringkas falsafah ini terungkap dalam kata-kata Rubi'e bin 'Amir kepada Rustam, ketua angkatan bersenjata Parsi, apabila ditanya sebab kemaraan orang-orang Islam:

"Allah mendatangkan kami bagi mengeluarkan hamba-hamba (manusia-manusia) dari menjadi hamba kepada hamba (manusia) supaya menjadi hamba kepada Allah yang Maha Esa lagi Maha Perkasa. Dari kesempitan dunia kepada dunia yang lebih luas. Dari kezaliman beragama kepada keadilan Islam. Maka kami diutus dengan agama Allah kepada mahluk Nya untuk menyeru mereka kepada Allah. Maka barangsiapa yang menerima, kami menerima mereka dan tinggalkan mereka di tanahair mereka dan sesiapa yang enggan kami perangi sehinggalah kamu menyahut seruan Allah yang dijanjikan."

Pada hakikatnya usia muda seorang pemuda ialah usia yang penuh dengan cita-cita yang tinggi dan darah yang gemuruh serta idealisme yang luas. Iaitu usia yang memberi pengorbanan dan menebus semula. Usia yang menabur jasa, memberi kesan dan emosional.

Dari sini usia muda pemuda dalam perkiraan Islam mempunyai tanggungjawab dan nilai yang khusus dan kerana itu Rasulullah saw menekankan supaya pemuda-pemuda merasai demikian melalui sabdanya:

'Ambillah peluang lima perkara sebelum datangnya lima perkara:- Usia muda kamu sebelum tua, masa sihat sebelum sakit, harta kekayaan kamu sebelum papa, masa hidup kamu sebelum mati, dan masa kosong kamu sebelum sibuk.'


AYUH PEMUDA, LAKUKAN PERUBAHAN!!

Diringkaskan oleh: Besi The Heartless

Hey.. Itu AKU

Banyak perkara yang berlaku ke atas diri kita tanpa kita sedar atau pun tidak. Kadang kala kita merungut dan tidak berpuasa hati dengan pencapaian diri sendiri apabila kita melihat orang lain beroleh kemewahan, kesenangan dan kejayaan lebih dari apa yang kita ada. Itulah sikap manusia, tidak pernah puas dengan apa yang dimiliki atau dengan kata yang lebih tepat – tidak bersyukur.

Aku sebenarnya masih mencari cara bersyukur yang terbaik dengan peluang yang Allah berikan untuk menuntut ilmu. Apakah sebenarnya yang perlu aku lakukan? Jauh dari keluarga memang membuatkan kita cepat berasa kekosongan dan tidak tahu apa yang per­lu dilakukan. Inilah masanya untuk meneroka sesuatu yang baru dalam kehidupan!

Apa yang mahu diteroka? Aku mengambil kesempatan terhad di sepanjang keberadaan ini untuk berjalan, melihat dan berfikir tentang keindahan alam dan ma­nusia di sekitarnya. Masa, wang dan tenaga dihabiskan untuk singgah di pelbagai daerah dan ceruk. Semunya ku lawati dengan satu matlamat.

Misi untuk belajar dan menyampaikan. Walau diri ini tidak sehebat mana, namun aku mahu lakukan yang terhebat demi agamaku..Barangkali tanpa misi dan matlamat yang jitu seperti ini, aku hanyalah pelajar biasa yang terperap di kelas yang sekali sekala mencari jalan melepaskan tekanan dengan menjerit pura pura kegirangan. Ada pula yang sudah berpasang pasangan walau tanpa ikatan yang sah. Ya, itu semua cabaran untuk kita..cabaran untuk memenuhkan usia muda. Pemuda ibarat air. Jika tidak mengalir ia akan rosak ber­sendirian. Semakin kotor dan berkuman.

Jangan jadi manusia biasa yang dirinya dikuasai perseki­taran. Emosinya mengikut tarian nafsu. Jadilah manusia biasa yang bercita cita untuk melakukan sesuatu yang luar biasa. Lambat laun akan ada hasilnya. Tetapkan pendirian dan teruskan jihad. Jangan alah sebelum ka­lah. Wah..cakap memang senang, tapi diri yang melalui jua lah yang menanggung onak dan ranjaunya.

Tapi kini aku puas selama bersama teman seperjuangan di dalam saf. Bersama-sama kami memperkukuhkan saf yang sedia ada. Banyak pengalaman yang ditempuh. Bu­kan sedikit pengorbanan yang di buat, bukan sedikit masalah yang menimpa. Tapi segalanya aku simpulkan menjadi suatu kepuasan. Membandingkan diri ini sewaktu sebe­lum daku ke sini amatlah jauh bezanya. Tidak pernah aku impikan untuk berada di sini, mengecap nikmat untuk menjadi seorang hamba yang beriman hanya kepada satu Illah,memerhati alam dan kehidupan dan berusaha mewakafkan seluruh hidupku hanya padaNya. Semuanya menjadi realiti kerana keazaman untuk menerima dan menyampaikan mesej. Mesej dari Rabbi.

3 persoalan yang asas seringkali aku ulangi, dari mana aku datang, untuk apa aku di jadikan, dan ke mana akhirnya aku akan pergi selepas ini? Persoalan yang sentiasa membantu aku untuk kembali ke jalan yang benar dan lurus, jalan yang dilimpahi rahmat dan kasih sayangNya.. Aku bersyukur, aku sudah mampu berubah..selepas ini, aku harus menjadi ejen perubahan. Perubahan kepada nur dari zulumat.Aku ingin terus berada di jalan ini. Jalan yang diwariskan oleh orang-orang yang telah dulu beriman daripada aku. Jalan yang menuntut aku untuk lebih banyak memberi dari menerima.. Mereka sudah berada di’sana’ bersuka ria.Aku pula, bagaimana?

“The more you give, the more you will get”. Sesungguhnya kejayaan itu datang dengan usaha DAN pengorbanan. Bukankah sudah diajarkan kepada kita melalui kalam Tuhan bahawa dibalik setiap kesusahan itu, pasti ada kejayaan (surah al-Insyirah). Keyakinan kita kepada pesanan dan ajaran daripada Allah swt ini seharusnya menjadi pemberi semangat untuk kita terus berusaha tanpa langsung berfikir untuk berhenti berharap.

Berusahalah, bersusah-payahlah, dan belanjakanlah harta,tenaga dan masa sebaiknya. Kerana sesungguhnya Allah akan menggantikannya semula. Dan kerana sesungguhnya janji Allah itu adalah PASTI untuk meraih kejayaan yang kekal abadi.

Segala kenangan di bumi ini akan menjadi kisah yang bakal diwariskan pada keturunan yang akan datang. Jadi ukirlah kisah ini sehebat mungkin. Sebersih mung­kin. Jangan dicemari dengan sia sia. Masa untuk men­cari hala tuju baru,buang segala kegelapan silam. Bagiku inilah kaedah bersyukur yang sebenarnya..

Rujukan:Titian Fitrah Disember 2008

Dari: Besi The Heartless

Wednesday, March 18, 2009

7 Tips to Improve Your Relationship with the Qur’an

"Heart are containers for the love of Allah and Rasool(PBUH),if we do not fill them with what is virtuous, they will become filled with what is vile"

ARE you one of those people who rarely touch the Qur’an? Or do you read daily, but don’t find it is having the impact on you that it should? Whatever the case may be, these are some simple tips can help you connect with the Qur’an.


1. Before you touch it, check your heart. The key to really benefiting from the Qur’an is to check your heart first, before you even touch Allah’s Book. Ask yourself, honestly, why you are reading it. Is it to just get some information and to let it drift away from you later? Remember that the Prophet Muhammad (peace be upon him) was described by his wife as a ‘walking Qur’an‘: in other words, he didn’t just read and recite the Qur’an, he lived it.


2. Do your Wudhu’ (ablution). Doing your Wudhu’ is good physical and mental preparation to remind you that you’re not reading just another book. You are about to interact with God, so being clean should be a priority when communicating with Him.


3. Read at least 5 minutes every day. Too often, we think we should read Qur’an for at least one whole hour. If you aren’t in the habit of reading regularly, this is too much. Start off with just five minutes daily. If you took care of step one, Insha Allah (God willing), you will notice that those five minutes will become 10, then half an hour, then an hour, and maybe even more!


4. Make sure you understand what you’ve read. Five minutes of reading the Qur’an in Arabic is good, but you need to understand what you’re reading. Make sure you have a good translation of the Qur’an in the language you understand best. Always try to read the translation of what you’ve read that day.


5. Remember, the Qur’an is more interactive than a CD. In an age of ‘interactive’ CD-Roms and computer programs, a number of people think books are passive and boring. But the Qur’an is not like that. Remember that when you read the Qur’an, you are interacting with Allah. He is talking to you, so pay attention.


6. Don’t just read; listen too. There are now many audio cassettes and CDs of the Qur’an, a number of them with translations as well. This is great to put on your walkman or your car’s CD or stereo as you drive to and from work. Use this in addition to your daily Qur’an reading, not as a replacement for it.


7. Make Dua (supplication) . Ask Allah to guide you when you read the Qur’an. Your aim is to sincerely, for the love of Allah, interact with Him by reading, understanding and applying His blessed words. Making Dua to Allah for help and guidance will be your best tool for doing this.


So my fellow friends, how close ourselves from the testimonial of Allah??=)


Friday, March 6, 2009

PESONA untuk remaja puteri

Kem Personaliti (Pesona) Remaja Puteri Tahap 2
Tarikh: Sabtu 28/03/2009 - Ahad 29/03/2009
Tempat: Pusat Belia Bukit Lagong

Peserta: Alumni Pesona 2008
Yuran: RM 40 sahaja.
Anjuran: Biro Haluanita
Pendaftaran: 8.30 - 9.30 pagi Sabtu
Selesai: 4.30 petang Ahad

Hubungi:
Hamilah Nordin - 0133424722
Shamsiah Saidin - 0193922480
Mazlina bt Ali - 0133913136
Che Azizah - 0193245646

ni satu lagi program yang tak boleh dilepskan!!! kepada adik-adik puteri yang pernah mengikuti program PESONA sepanjang tahun 2008, ikuti sambungan (macam cerita korea n jepun lak ada sambungan..huhu..(~_^)v) kem ini pada tahun ini. Insya Allah pelbagai aktiviti menarik dan yang pasti HANGAT yang akan dijalankan..Jangan sia-siakan peluang ini..

"HALUAN SAYANG REMAJA"

KAK BESI PUN SAYANG ADIK-ADIK JUGA =)

HIMEGA..~~Kemana kita selepas ini??~~


Hijrah Menara Gading 2009 (HIMEGA 09)
Tarikh: Jumaat 27/03/2009 - Ahad 29/03/2009
Tempat: Kolej Pendeta Za'ba, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

Tema: Kearah Pembinaan Mahasiswa Rabbani
Sasaran: Pelajar Lepasan SPM 2008
Anjuran: Kelab Siswa Haluan Malaysia (HaluanSiswa)

Program ini menekankan aspek:
- kecemerlangan akademik di IPT
- panduan memilih kursus di IPT
- cabaran & halangan kecemerlangan di IPT

Para peserta juga berpeluang untuk menjalin silaturrahim dengan pelajar IPT dan seterusnya menimba pengalaman mereka.

Jangan lepaskan peluang ini! Ajaklah rakan anda untuk sama-sama menghadiri progam ini.

Pertanyaan?

Sila hubungi
Zakiran (untuk peserta lelaki) 019-9390304; email: ki_renz@yahoo. com
Amnani Shamjuddin (untuk peserta perempuan) 013-3007204; e-mail: snowblue154@ yahoo.com

Sesiapa yang berminat untuk menabur khidmat sebagai fasilitator atau urusetia juga boleh menghubungi kami seperti maklumat di atas ataupun email ke haluansiswa@haluan.org.my

JADI?? APA TUNGGU LAGI? KEPADA ADIK-ADIK YANG BARU HABIS SPM DAN SEDANG MENUNGGU UNTUK MASUK U, MANFAATKAN PELUANG INI. INSYA ALLAH BANYAK ILMU DAN PENGALAMAN YANG BOLEH DI TIMBA.. =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...