Friday, February 27, 2009

Sudah penat~~ (@@)!Saya dah penat!!

“Saya dah penat nak belajar..banyak sangat kena baca, letih la.. saya tak nak sambung belajar lagi.. saya tak pandai nak sambung belajar lagi..yang sekarang ni pun masih sangkut ..”

Itu lah saya beberapa hari yang lalu..huhu.. ya, saya memang dah merajuk nak belajar lagi.. kenapa?? Stress sebenarnya..

Belajar dan stress.. saya rasa dua perkara ni memang tak dapat lagi untuk dipisahkan. Kenapa stress?

Bila hati tak dihubungkan 100% dengan Allah, itulah jadinya.. tak redha apa yang berlaku, berfikiran sempit dalam setiap tindakan yang diambil..Kehidupan kita bukan selamanya senang dan gembira, adakalanya perlu ada naik dan turun. Pernah dengar tentang roda kehidupan? Acapkali kita dengar tentang roda kehidupan.

Ya, memang saya sangat setuju hidup ini umpama roda, ada masa di bawah dan ada masa berada di atas. Dari segi hokum tekanan yang kita belajar dalam mata pelajaran fizik, P=F/A.

P=Tekanan, F=Daya, A=Luas.

Bahagian roda yang berada diatas tidak menerima daya yang besar, jadi tekanan adalah rendah. Geseran dengan tanah pun tiada. Kita perhatikan pula bahagian roda yang berada di bawah, berapa banyak agaknya daya yang dikenakan ke atasnya? Ditambah lagi daya geseran yang berlaku antara roda dan permukaan tanah, bertambah banyak lagi tindakbalas daya yang terhasil. Bila kita berada di bawah ‘roda kehidupan’ kita akan rasa begitu banyak beban yang menghimpit.

Dikala itu, memang tidak dinafikan hidup kita kan jadi serabut dan fikiran kita akan jadi tunggang langgang dan tidak tenteram. Jadi, apa solusi yang patut kita ambil untuk mengatasi saat-saat kejatuhan dalam hidup ni?? Dari pemilihan solusi ini kita dapat lihat di mana letaknya taqwa kita. Sejauh mana pergantungan kita dan keyakinan kita pada Allah..Jadi, berhati-hatilah dengan setiap tindakan yang diambil kerana tindakan itu bakal memberi kesan jangka panjang yang berkekalan. Bukan sahaja di dunia, tapi fikirkan juga kesan di akhirat.

Kenapa kita mesti melalui fasa kejatuhan ini? Kadangkala saya tertanya-tanya pada diri saya persoalan ini. Pernahkah kita terfikir, selepas kita melalui fasa kesusahan tersebut, apa yang kita rasa? Lega? Lapang? Atau terasa getir dalam hati? Untuk apa agaknya Allah bagi kita melalui pengalaman yang getir? Susah bukan melalui saat-saat getir itu? Agaknya, apa yang kita akan dapat ye? Agaknya apa yang kita akan buat ye?Sengaja saya biarkan pertanyaan ini tidak berjawab. Untuk apa? Untuk kita sama-sama berfikir dan mengkoreksi diri.. untuk kita sama-sama mencari nilai-nilai yang penting dalam hidup kita dengan bermuhasabah.

Hati saya tersentuh (sudah tentu saya menagis kala itu..huhu) apabila orang yang saya sayang memberi kata-kata semangat. Bukan kata-kata sebenarnya, tetapi bait-bait lagu yang bila kita dalami, insya Allah mampu memberi ketenangan. Terima kasih atas usaha memujuk saya..(huhu..malu sebenarnya)

Lukisan Alam by Hijjaz

Hidup tidak selalunya indah
Langit tak selalu cerah
Suram malam tak berbintang
Itulah lukisan alam
Begitu aturan Tuhan

Jadilah rumput yang lemah lembut
tak luruh dipukul ribut
Bagai karang didasar lautan
Tak terusik dilanda badai

Dalam sukar… hitunglah kesyukuranmu
Dalam senang… awasi kealpaanmu
Setitis derita melanda
Segunung KurniaanNya

Usah mengaharapkan kesenangan
Dalam perjuangan perlu pengorbanan
Usah dendam berpanjangan
Maafkan kesalahan insan
Begitu ajaran Tuhan

Dalam diam… taburkanlah baktimu
Dalam tenang… buangkanlah amarahmu
Suburkanlah sifat sabar
Dalam jiwamu itu
Di dalam jiwamu itu

Dan saya tenang..saya yakin..saya bahagia..bila saya tahu sebab kenapa saya mesti lalui semua ini. Yang pasti saya yakin, saya ada Yang Maha Mendengar untuk saya adukan segala masalah yang saya alami..=) entry ini di postkan di sini dalam rangka untuk memujuk diri sendiri.. amat celakalah jika saya tidak buat apa yang perkatakan. Tangan yang menaip lebih dekat dengan kepala yang berfikir, sebab serebrum bertindak balas menggerakkan sendi-sendi tangan untuk menaip, jadi saya kena peraktikkan apa yang saya taip..huhu..

Nasyid ini mampu menguatkan keimanan saya dalam menjalani cubaan hidup.. semoga anda pun begitu juga =) sekiranya anda beriman pada Allah, and beruntung..Percayalah..

BY:Besi The Heartless

Saturday, February 21, 2009

Ladang Dunia

Bila hati berbisik rindu padaNya

Sudah lama rasanya saya tidak meluangkan masa untuk duduk lama berfikir dan menulis tentang sesuatu. Kekangan masa yang terhad, tekanan dan bebanan kerja yang banyak menghalang saya mencuri sedikit masa untuk meluahkan apa yang saya fikirkan dalam bentuk penullisan. Alhamdulillah, kali ini saya gagahkan diri juga untuk berkongsi pengetahuan dan rasa hati saya kepada semua dalam usaha saya untuk menyampaikan kebaikan kepada diri saya an semua. ‘Sharing is Caring’…. Ya saya sangat sayang ummah ini. Saya sayang sangat pembaca blog ini (kalau ada la..huhu..). Sebab saya sayang la saya usaha untuk melakukan sesuatu. Saya berkongsi apa yang saya rasa bernilai dalam diri saya kepada semua..Keindahan Islam dan Kemanisan Iman.. =)

Kehidupan kita di dunia ini ibarat seorang petani. Petani akan bercucuk tanam pelbagai jenis tumbuhan yang mendatangkan keuntungan pada dirinya, dan dalam jangka masa tertentu, setelah tiba masa yang sesuai, maka petani akn menapat hasil daripada tanamanya. Begitu juga kita, sebagai ‘petani kehidupan’. Apa yang kita tanam ye?? Kalau petani berusaha tanam pokok, kita pula nak tanam apa?? Dunia ini ibarat ladang bagi semua orang. Bayangkan, jika masing-masing antara kita mempunyai ladang. Apa yang kita nak nak tanam dalam ladang kita yang luas itu?

Sudah tentu kita akan menanam sesuatu yang dapat memberikan manfaat dan keuntungan pada kita bukan? Tentu kita gembira sekiranya hasil tanaman kita mampu membantu kita meningkat dan mendapat keuntungan yang lebih besar. Lama kelamaan, dengan hasil titik peluh usaha kita megusahakan ladang tersebut menjadikan kita seorang orang kaya dan usahawan yang berjaya. Siapa yang tidak mahu jadi kaya? Hidup senang, bahagia, dan sentiasa gembira. Macam-macam kita boleh dapat kalau kita jadi kaya. Apa sahaja kehendak diri, mampu kita penuhi. Malah kita mampu membantu orang lain.

Maka, cuba kita analogikan ladang itu umpama kehidupan kita di dunia ini, tanaman kita ibarat bekalan amalan dan ibadah yang akan kita bawa menghadap Allah di akhirat kelak, dan hasil tanaman kita ibarat syurga dan segala kenikmatan yang ada. Dunia hari ini yang penuh dengan bermacam-macam warna dan cerita. Tak semua orang akan mendapat ladang yang tanahnya subur, macam tu juga kehidupan insan di dunia ini. Tidak semua dapat menikmati hidup yang bahagia dan senang selalu. Bagaimana pula dengan tuan ladang yang mempunyai tanah ladang yang cukup berkualiti dan subur, tapi tidak pandai memanfaatkannya dengan sebaik mungkin? Adakah dia mampu mendapat hasil yang memuaskan? Hasilnya tetap sama sahaja dengan tuan bagi ladang yang tidak subur. Bahkan boleh jadi lebih teruk lagi sekiranya dia tidak mengambil peluang untuk mendapatkan hasil. Bagaimana nak jadi ‘usahawan’ di syurga sekiranya di dunia sudah menunjukkan tanda-tanda ‘muflis’.

Apa yang saya ingin pembaca fikirkan adalah, kita mampu menjadi tuan ladang yang kaya dan berjaya sekiranya kita berusaha sebaik mungkin dan semaksimum mungkin untuk mencapai matlamat dan tujuan tersebut. Tidak kira lah apa jenis tanah ladang yang kita miliki sekarang, baik tanah yang baik atau tidak, yang penting bagaimana kita usahakan tanah tersebut untuk mendapatkan hasil yang baik.

Usaha..ya, kita perlu berusaha untuk mendapatkan kehidupan yang terbaik. Baik yang bagaimana? Jika anda tanya pada saya, saya akan jawab saya akan jadikan dunia ini sebagai ladang untuk saya bercucuk tanam.tak kira lah tanah saya subur atau tidak, saya akan usahakan juga sampai dapat hasil yang bermanfaat. Pendek kata, di dunia ini sahaja saya berpeluang beramal dan beribadah sebanyak dan sebaik mungkin untuk kehidupan saya yang akan datang. Senang cerita, di dunia inilah tempat saya membuat pelaburan untuk saham akhirat saya. Saya akui, kehidupan saya bukannya senang, tapi sekiranya saya berusaha, saya akan mendapat yang terbaik. Mungkin saya tidak nampak hasilnya di sini, tapi siapa tahu di akhirat sana rezeki saya lebih baik. Saya yakin, Allah Maha Baik pada semua ciptaanNya. Sekiranya kita berusaha dekat padaNya, Dia akan lebih rapat pada kita..Saya yakin akan hal itu..yakin dengan seyakin-yakinnya..sebab apa? Allah tidak memandang yang lain, tetapi USAHA saya.Sebab Dia adalah Pemilik Alam ini,sebab Dia Maha Adil..Sebab Dia adalah segala-galanya dalam hidup saya..Daripada Dia saya datang, maka kepada Dia saya akan kembali..=)

By:Besi the Heartless

Wednesday, February 18, 2009

Ama Zilna

I love to share this sweet nasyeed to everyone. Enjoy!! =)Ama Zilna

Approaching God with our hearts
No fear nor grief for whom He guides
His rope is strong and will never waver
His provision is there for all who are in need

In every place, at every time
Above you is The Glorious Caretaking Lord
In every place, at every time
You have a Lord who loves you and will never forget you

Do we know our Lord?
Do we see our Lords blessings?
Do we know our Lord?
Do we thank Him... or have we forgotten..
that His servants... we are


In His Dominion we exist for as long as He wills
And we call upon His bounty through prayer
And seek His favors through hope
For He is our refuge when difficulty strengthens its hold

In every place, at every time
Above you is a Gloriouscare Taking Lord
In every place, at every time
You have a Lord who loves and will never forget you

Do we know our Lord? Do we see our Lords blessings?
Do we know our Lord? Do we thank Him... or have we forgotten..
that His servants... we are

My heart is Allahs, My soul is Allahs
My wealth is Allahs

Tuesday, February 3, 2009

Cahaya Hati

Saat ini agak berserabut, macam-macam perkara datang datang bertimpa-timpa..Alhamdulillah, peringatan dari Allah untuk jadi manusia yang lebih baik. Allah takkan jadikan sesuatu perkara tanpa sebab. Allah juga takkan membebankan kita dengan perkara yang kita tidak mampu. Allah takkan pernah biarkan kita untuk mnghadapi kesusahan sendiri. Dia sentiasa ada bersama kita selagi mana kita yakin yang Allah sentiasa dekat..

Mari layan sama-sama lagu dendangan Opick-Cahaya Hati.. Bagi jiwa-jiwa yang sedang down lantaran putaran kehidupan yang sentiasa fluctuate dan dinamik. Semoga mampu memberi pujukan bagi jiwa yang sedang lahar bergelora dalam lautan kesedihan.. =)Alloh Engkau Dekat
Penuh Kasih Sayang
Takkan Pernah Engkau Biarkan
HambaMU Menangis

Karna KemurahanMU
Karena Kasih SayangMu

Hanya Bila DiriMu
Ingin Nyatakan Cinta
Pada Jiwa-jiwa
Yang Rela Dia Kekasihmu

Kau yang Slalu Terjaga
yang Memberi segala

Alloh Rohman, Alloh Rohim
Allohu Ya Ghofar Ya Nurul Qolbi
Alloh Rohman, Alloh Rohim
Allohu Ya Ghofar Ya Nurul Qolbi

Disetiap Nafas Disegala Waktu
Semua Bersujud Memuji Memuja AsmaMu

Kau yang slalu Terjaga
Yang Memberi Segala...

Alloh Rohman, Alloh Rohim
Allohu Ya Ghofar Ya Nurul Qolbi
Alloh Rohman, Alloh Rohim
Allohu Ya Ghofar Ya Nurul Qolbi

Setiap Makhluk Bergantung PadaMu
dan Bersujud Semesta UntukMu
Setiap Wajah Mendamba CintaMu Cahyamu

Alloh Rohman, Alloh Rohim
Allohu Ya Ghofar Ya Nurul Qolbi
Alloh Rohman, Alloh Rohim
Allohu Ya Ghofar Ya Nurul Qolbi

Ya Alloh Ya Romah Ya Alloh 3x
Ya... Alloh
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...