Saturday, January 31, 2009

Dedikasi 2-Untukmu sahabat

Malam ini hati saya terasa ingin meluahkan rasa cinta dan kasih sayang saya terhadap sahabat-sahabat saya dari saya kecil sampai ke hari ini. Insan-insan yang bergelar 'teman', 'member', 'kawan kamceng','sahabat karib' inilah yang mewarnai perjalanan dan laluan hidup saya. Suka dan duka saya bersama mereka. Segala kenangan saya terakam dengan kehadiran mereka. Tangisan dan kesedihan saya pasti reda dan rajuk saya tidak lama jika mereka berada disamping saya. Kenangan yang terlakar bersama mereka memberi semangat dan keberanian pada saya untuk melangkah dengan izin Allah.

Doa saya untuk mereka semua:

"Ya Allah, berikanlah kesabaran pada dia. Aku tahu dia takkan mampu bersikap sabar, kecuali atas pertolongan dan taufiq dari-Mu. Moga dia sentiasa bersabar sebagaimana kesabaran orang yang yakin akan datangnya pertolongan-Mu, orang yang tahu akan sebaik-baik tempat kembali, orang yang mengharapkan pahala, dan orang yang mengharapkan terhapusnya dosa. Moga dia terus bersabar meskipun menghadapi berbagai persoalan hidup dan menghalangi jalan yang ditempuhi. Sesungguhnya pertolongan-Mu akan datang setelah kesabaran, kelapangan-Mu akan datang setelah kesusahan dan kemudahan-Mu akan datang setelah kesulitan..."


Untuk malam ini, saya ingin mengungkapkan sekali lagi betapa saya sangat sayang sahabt-sahabat saya..sayang sangat2..terima kasih sahabat.. =)

by:Bidadari_Besi

Thursday, January 29, 2009

Mencontohi Bidadari??

Saya terbaca satu e-novel dan tertarik dengan kata-katanya. Jadi saya berbesar hati ingin berkongsi dengan semua. Semoga perjalanan mencari serikandi pewaris dimudahkan oleh Allah, insya Allah..

"Saidatina Khadijah binti Khuwailid adalah manusia pertama yang menyahut seruan iman dan islam, saidatina Aisyah jadi gedung ilmu dan pusat sumber maklumat, Nusaibah binti Ka'ab bermatian-matian di medan Uhud dan Sumaiyah Ali Yaasir pula orang pertama mendapat gelaran syahid. Mereka semua ini adalah muslimah... Menjadi bukti yang jelas bahawa peranan wanita adalah jauh lebih luas dari hanya sekadar menguruskan rumahtangga. Sejarah telah menyaksikan penglibatan muslimat dalam gerakan dakwah dan ia memang tak dapat dinafikan lagi."

Maknanya Islam tidak sama sekali membezakan antara lelaki dan perempuan dari segi tanggungjawab di atas muka bumi. Jadi, setelah kita berusaha membentuk diri kita dengan sesempurna mungkin untuk memikul tanggungjawab ini, setiap individu mestilah berusaha untuk menyeru ke arah pelaksanaan cita-cita iman dan islam ke dalam realiti. Keindahan dan kesempurnaan Islam tidak akan terbukti kalau hanya setakat teori dan cita yang tidak dicernakan ke dalam realiti. Tugas mencernakan ajaran Islam dan mengajak manusia bersama untuk beriman inilah yang dikenali sebagai dakwah

Dakwah dimulai dari lahirnya sekelompok orang yang sedar dan insaf, serta yakin akan tugas mereka, disamping iman yang tebal kepada Allah SWT.


Semoga kita mampu untuk menjadi serikandi pewaris. Pewaris khazanah Rasul..Penyambung tugas-tugas yang ditinggalkan untuk kita teruskan sehingga roh kita dijemput Allah..

Tuesday, January 27, 2009

Dedikasi 1-Prolog

Dedikasi ini saya tujukan untuk sahabat-sahabat saya yang saya kasihi kerana Allah. Semoga kalian semua berada di bawah lembayung Rahmat dan Kasih Sayang Allah.

Ya Allah
bentuklah dirinya menjadi hamba yang cukup kuat
ketka lemah
dan cukup berani menghadapi diri sendiri
ketika takut

jadikanlah dia
hamba yang selalu memiliki rasa bangga
dan keteguhan dalam kekalahan
rendah hati serta jujur dalam kemenangan

bentuklah dia menjadi hamba yang kuat dan mengerti
mengetahui dan kenal akan diri sendiri
adalah dasar dari segala ilmu yang benar

Ya Allah...
janganlah dirinya dibimbing atas jalan yang mudah dan lemah
bimbinglah dia dibawah tempa dan desak kesukaran tentangan hidup

bimbinglah dia
supaya teguh berdiri di tengah badai
berbelas kasih kepada mereka yang jatuh
bentuklah dia menjadi hamba yang berhati bening
dengan cita meninggi langit
seorang hamba yang sanggup memimpin diri sendiri
sebelum ia berhajat memimpin orang lain
seorang hamba yg menjangkau ke hari depan
tetapi tidak lupa akan masa lampau

Ya Allah...
dan setelah segala menjadi miliknya
semoga dia dilengkapi hati yang ringan untak bersungguh hati
tetapi jangan sesekali menganggap dirinya
terlalu berkesungguhan

berikanlah kepadanya kerendahan hati
kesederhanaan dari keagungan hakiki
fikiran cerah dan terbuka
bagi sumber kearifan dan kelembutan
dari kekuatan sebenarnya

Dan aku akan berbisik
"Hidupnya tidaklah sia-sia"
dan dia bakal melafazkan
"Hayatku Penuh Bermakna"

Hikmah Kembara

Pengembaraan atau musafir mengajar kita erti pengorbanan, bersyukur, ilmu yang luas, dan tawadhu'. Musafir merupakan aktiviti yang saya sukai kerana dari situ saya lebih mengenal erti kehidupan yang sebenar. Orang kata, jauh berjalan maka luaslah pemandangan. Saya tak nafikan itu. Kerana jauhnya saya berjalan tempoh hari, saya dapat menatap ketenangan hidup di pekan Mersing yang pantainya menghadap Pulau tioman.

Apapun, paling menarik apabila berjalan ialan semakin eratnya sebuah persahabatan. Dengan berziarah, kita mampu lebih mengenali orang yang kita sangka kita telah kenal benar. Walaupun hampir 4 tahun bersahabat, rupanya ada yang belum saya ketahui tentang sahabat baik saya ini. Selepas berziarah barulah saya ketahui.


Bila berziarah, dapat kenal family. Kenal mak ayah. Kenal adik beradik. Semuanya dapat kita kenali. Dari situlah kita mampu untuk lebih memahami. Lebih mengenali. Yang akhirnya, menjurus kepada lebih mencintai. Mencintai kerana ALLAH… Lahir ukhuwwah fillah yang manisnya mengalahkan madu, jauh daripada pahitnya hempedu.

Ada sahabat pernah mengatakan, syarat untuk mengakui seseorang itu sahabat kita, ada 3 perkara.

  1. Pernah ziarah ke rumahnya
  2. Pernah tidur di rumahnya
  3. Pernah membuang air di rumahnya

Alhamdulillah, saya diberi kesempatan untuk melakukan semua itu di hampir kesemua rumah sahabat-sahabat saya. Insya-Allah yang berbaki akan saya usahakan dalam masa yang bersisa di kampus. Semoga ALLAH memberikan kekuatan dan kelapangan untuk mengeratkan ukhuawwah bertunjangkan akidah ILALLAH.

Untuk kali ini suka untuk saya berkongsi hikmah dan kebaikan dengan mengembara

Hikmah bermusafir

i) Dapat mencergaskan akal,jiwa dan anggota badan.orang yang bermusafir memerlukan kepada kekuatan, kecergasan badan dan kecekalan hati untuk bergerak menepati masa.Dengan bermusafir juga dapat mempertajamkan akal fikiran utama tentang alam, masyarakat, suasana dan persitiwa dalam tempoh perjalanan. Fikiran kita akan di latih untuk mencari hikmah dari perkara-perkata tersirat sekaligus dapat di jadikan teladan dalam menjalani kehidupan kita seharian. Pemandangan dan perubahan suasana dapat memberi ketenangan dan kerehatan pada jiwa. Bila kita merenung pada nasib manusia yang ditemui semasa musafir, akan timbullah rasa simpati, rasa syukur dan semangat untuk lebih berusaha untuk memperjuangkan hidupnya.

ii) Menguatkan jiwa. Segala kesusuhan dan masalah yang timbul semasa musafir dapat melatih diri supaya bersabar dalam menghadapi apa jua keadaan. Semasa musafir kita terpaksa menghadapi berbagai marenah manusia dan peristiwa yang tidak kita duga dan kita sukai. Ini akan melatih kita agar bersifat reda.

iii) Membuang sifat mazmumah (keji). Kesusahan dan ujian sewaktu bermusafir merupakan didikan terus dari Allah yang dapat mencabut sifat-sifat mazmumah seperti terburu-buru, pemarah, tidak sabar dan sebagainya.

iv) Menghilangkan sifat malas dan lembab. Jika akal dan jiwa tidak dicergaskan melalui musafir maka akan timbullah sifat malas dan lembab yang akan membantutkan dirinya.


Mari kita hayati bait-bait lirik Hikmah Kembara dari kumpulan MIRWANA =)

Di sini kau berdiri
berpijak di bumi
menjunjung langit yang luas
Pernahkah kau berfikir
alam penuh rahsia
anugerah yang maha esa

Berjalan,bermusafirlah
melihat kebesaran tuhan
yang diciptakan untuk
mereka yang berfikir
dan bersyukur di atas nikmat
dan kurnianya
nilai harganya,iman dan taqwa
bagi hamba yang setia

Tiada beza warna,kulit atau rupa
yang ada hanya insan yang lemah
dengan satu tujuan mencari keredhaan
dan berbudi di bumi tuhan

Fikirkanlah..dimana arah kita
Renungilah..hikmah kembara
menuju kasih
buktikan cinta kita..
kepadanya..
ini kembara kitaKalam Allah yang berkaitan dengan kembara


"Katakanlah: "Berjalanlah kamu di bumi merantau, lalu perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang berdosa. Dan janganlah kamu berduka cita terhadap mereka dan janganlah (dadamu) merasa sempit terhadap tipu daya mereka." (Al-Naml:69-70)

"Tidakkah mereka telah berjalan dan mengembara di muka bumi, serta memerhatikan bagaimana kesudahan orang-orang yang terdahulu dari mereka? Orang-orang itu lebih kuat daripada mereka sendiri dan orang-orang itu telah meneroka bumi serta memakmurkannya lebih daripada kemakmuran yang dilakukan oleh mereka dan orang-orang itu juga telah didatangi oleh Rasul-rasulnya dengan membawa keterangan-keterangan yang jelas nyata (lalu mereka mendustakannya dan kesudahannya mereka dibinasakan). Dengan yang demikian, maka Allah tidak sekali-kali menganiaya mereka, tetapi merekalah yang menganiaya diri sendiri." (Ar-Rom:9)

"Dan sesungguhnya Kami telah mengutus dalam kalangan tiap-tiap umat seorang Rasul (dengan memerintahkannya menyeru mereka): Hendaklah kamu menyembah Allah dan jauhilah taghut. Maka di antara mereka (yang menerima seruan Rasul itu), ada yang diberi hidayat petunjuk oIeh Allah dan ada pula yang berhak ditimpa kesesatan. Oleh itu mengembaralah kamu di bumi, kemudian lihatlah bagaimana buruknya kesudahan umat-umat yang mendustakan Rasul-rasulnya." (An-Nahl : 36)

"Maka tidakkah mereka merantau di muka bumi; melihat bagaimana kesudahan orang sebelum mereka (yang mendustakan Rasul) dan sesungguhnya kampung Akhirat adalah lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. Maka tidakkah kamu memikirkannya." (Yusuf:109)

"Maka tidakkah mereka menjelajah dunia sehingga terbentuk hati yang sedari dengan itu mereka dapat memahami erti hidup atau mereka benar-benar mempunyai telinga yang dengannya mereka dapat mendengar? Kerana sesungguhnya buta yang sebenar bukanlah buta di mata tetapi ialah yang ada di dada" (Al-Hajj:46)

"Maka apakah mereka tidak mengembara di dunia dan memperhatikan betapa kesudahan orang-orang yang sebelum mereka. Manusia-manusia yang sebelum mereka itu lebih hebat keutamaannya dan (lebih banyak) kesan-kesan peninggalan mereka di dunia ini namun apa yang mereka usahakan itu tidak sedikitpun dapat menolong mereka." (Al-Mu'min:82)

"Maka apakah mereka tidak mengadakan perjalanan di muka bumi sehingga mereka dapat memerhatikan bagaimana kesudahan orang-orang sebelum mereka: Allah telah menimpakan kebinasaan atas mereka dan orang-orang kafir akan menerima (akibat-akibat) seperti itu." (Muhammad:10)

"Tidakkah mereka telah berjalan dan mengembara di muka bumi, dengan itu tidakkah mereka memerhatikan bagaimana kesudahan orang-orang yang terdahulu dari mereka? Orang-orang itu adalah orang-orang yang lebih dari mereka tentang kekuatan tenaga dan tentang kesan-kesan usaha pembangunan di muka bumi. Maka sekalipun demikian, Allah binasakan mereka dengan sebab dosa-dosa mereka dan tiadalah bagi mereka sesiapapun yang dapat menyelamatkan mereka dari azab Allah." (Ghafir:21)

"Selain dari itu, tidakkah mereka telah berjalan dan mengembara di muka bumi, dengan itu tidakkah mereka memerhatikan bagaimana kesudahan orang-orang yang terdahulu dari mereka (yang telah dibinasakan dengan sebab dosa-dosanya)? Orang-orang itu lebih ramai dari mereka dan lebih dari mereka tentang kekuatan tenaga dan tentang kesan-kesan usaha pembangunan di muka bumi. Dalam pada itu, apa yang telah diusahakan oleh orang-orang itu, tidak dapat menolongnya sedikitpun." (Ghafir : 82)

Masya Allah, banyaknya dalam Al-Quran ayat-ayat sebegini kan ? berulang-ulang pula peringatan itu..

Terima kasih kepada Nur Ain n Kay Bee, kerana menjadi teman musafir saya pada kali ini. =)

by:Bidadari_Besi

Thursday, January 22, 2009

Kenapa??

Hatiku...oh...hatiku...

"Jila, toksah la keras sangat ea... lembut sikit ea...kata sayang Allah...Allah suka orang yang lemah lembut..."

"Doa banyak-banyak, minta Allah tunjukkan jalan..Ingat, kekuatan Islam terletak pada kekuatan IMAN dan UKHUWWAH. Sayang Allah kan?? Kalau sayang Allah, mesti ikut apa yang Allah suruh.."

"Tak beriman seseorang tu kalau tak sayang sahabat kita macam kita sayang diri kita sendiri..Doakan dia tenang.."

isk, cane ni...KENAPA jadi cmni?? =( bila nak ok?? KENAPA..KENAPA..KENAPA..
====================================================================

Kenapa aku perlu ada rasa kecewa? Kenapa tak hanya bahagia sahaja?
"Dengan adanya kecewa, aku akan lebih usaha mencari bahagia"

Kenapa perlu aku rasa kesedihan tu?? Kenapa tak hanya gembira?
"Dengan adanya sedih, aku akan lebih hargai saat gembira"

Kenapa perlu ada air mata? Kenapa tak hanya ketawa?
"Dengan adanya air mata, aku sentiasa mengharapkan untuk ketawa"

Kenapa perlu rasa tersisih? Kenapa tak bersama?
"Dengan adanya tersisih, bertambah doaku untuk bersama, bertambah rasa untuk berdikari"

Kenapa perlu ada jurang? Kenapa tak satukan sahaja hati kita?
"Dengan adanya jurang, aku lebih berusaha untuk mendekati"

Kenapa perlu ada rasa terpendam? Kenapa tak luahkan sahaja?
"Dengan adanya rasa terpendam, semakin banyak ku luahkan lewat doaku padaNya"

Kenapa perlu membisu? Kenapa tak bercerita?
"Dengan hanya membisu, aku membina kata-kata untuk bercerita"


Dari sudut hati: Bidadari_Besi

Monday, January 19, 2009

Heart of Muslim

What type of heart that a Muslim should have???
It is a question bothering me lately.. then, I hear a song by Zain Bikha described the 'Heart of a Muslim'. Do I have this kind of heart??

Heart Of A Muslim

Looking up at the sky, searching for Allah most High
He rejected the way of worshipping Gods of clay
Prophet Ebrahim knew that Allah was near
And that the heart of a Muslim is sincere

Under the hot burning sun, he declared God is one
Though with stones on his chest, his Imaan would not rest
The Muadhin knew that right would conquer wrong
And the heart of a Muslim must be strong


It's the heart of a Muslim through the guidance of Islam
That makes you fair and kind and helpful to your fellow man
So living as a Muslim means that you must play a part
Allah looks not at how you look, but what is in your heart

In our poor meager state, little food on our plate
Mother said she was glad, always sharing what we had
When I asked how can we share what's not enough
She said the heart of a Muslim's filled with love

He said its time you should know, you will learn as you grow
That some people around will do what's bad to bring you down
Father said to be a star that's shining bright
For the heart of a Muslim does what's right


So whatever you, make sure your words are true
Honesty is the best, because life is a test
Even if it hurts so much you want to cry
For the heart of a Muslim does not lie

Mohammad, the Prophet of Allah (Peace and blessing of Allah be upon him), said:

"The superstructure of Islam is raised on five (pillars): testifying that there is no God (none truely to be worshiped) but Allah, and that Mohammad is the messenger of Allah, performing the prayer, paying the Zakah (poor-due), fasting the month of Ramadan, and performing Hadj".

The Shahada can be declared as follows:

"ASH-HADU ANLA ELAHA ILLA-ALLAH WA ASH-HADU ANNA MOHAMMADAN RASUL-ALLAH".

The English translation is:

"I bear witness that there is no deity (none truely to be worshipped) but, Allah, and I bear witness that Mohammad is the messenger of Allah",

However, it would not be sufficient for anyone to only utter this testimony oraly either in private or in public; but rather, he should believe in it by heart with a firm conviction and unshakeable faith. If one is truly sincere and complies with the teachings of Islam in all his life, he will find himself a new born person.

This will move him to strive more and more to improve his character and draw nearer to perfection. The light of the living faith will fill his heart until he becomes the embodiment of that faith.

What would be next after declaring oneself a Muslim? One should then know the real concept underlying this testimony which means the Oneness of Allah and meet its requirements. One must behave accordingly, applying this true faith to every thing one speaks or does.

What do the words of the "Shahada" signify? The significant point which every Muslim must know very well is the truth that there is no God (deity) to be worshipped other than Allah. He - glory be to Him - is the only true God, Who alone deserves to be worshipped, since He is the Giver of life and Sustainer and Nourisher of mankind and all creation with His unlimited bounties. Man must worship Allah, Who alone is worthy of worship.

The second part of the Shahada (i.e., Wa ash-hadu anna Mohammadan rasul-Allah) means that Prophet Mohammad (PBUH) is the servant and chosen messenger of Allah. No one must have two opinions about this matter. In fact the Muslim has to obey the commands of the Prophet (PBUH), to believe him in what he has said, to practice his teachings, to avoid what he has forbidden, and to worship Allah alone according to the message revealed to him, for all the teachings of the Prophet were in fact revelations and inspirations conveyed to him by Allah.

What is the meaning of worship? It simply means rendering sincere service, showing reverence for Allah. In a deeper shade of meaning, it implies total submission and complete obedience to Allah's commandments both in utterances and actions of man whether explicit or implicit.

Worship fall into two categories:

  1. Visible (manifest or outward)
  2. Invisible (concealed or inward)
Visible worship includes acts such as uttering the two parts of the "Shahada", performing prayers, giving Zakah (the poor-due), recitation of the Holy Qur'an, supplication, adoring Allah by praising Him, purifying our bodies before prayers, etc.

This type of worship is associated with movement of the parts of the human body.

Invisible worship is to believe in Allah, in the Day of Judgement (in the Hereafter), in the Angels, in the Books of Allah, in the Prophets of Allah, in the Divine Decree of destiny (that good and bad are determined by Allah alone).

This type of worship does not involve movement of parts of the body but it surely has bearing on one's heart which subsequently affects one's way of life.

It should be borne in mind that any worship not dedicated to Allah alone will be rejected as one form of polytheism and this causes apostasy from the Islamic fold.

The next step for a newly revert to Islam is to purify himself by taking a complete bath. He should then resolve to comply with the principles and rules of Islam in their entirety. He should disown all forms of polytheism and false beliefs. He should reject evil and be righteous. Such rejection of evil and being righteous is one of the equisites of the motto of Islam - that is, Laa Ilaha Illallah.

Allah states in the Holy Qur'an:

"... whoever rejects evil and believes in Allah hath grasped the most trustworthy Hand-hold, that never breaks..." (Qur'an 2:256).

We have to consider that when we declare from our heart that "there is no god (deity) worthy to be worshipped but Allah", it implies on our part love, devotion, faith and obedience to the rules of Islamic legislations which are legally binding on all Muslims. It is a requirement of "there is no god worthy to be worshipped but Allah" to love for the sake of Allah and to reject for the sake of Allah.

This is the firmest anchor of belief which materialise the meaning of "AL WALA" and "AL BARA". It means that a Muslim should love and be loyal to his Muslim brothers. He should, as a practice, dissociate himself completely from the unbelievers and refuse to be influenced by them, both in worldly and religious matters.

We conclude with a humble prayer to Allah that may He cleanse the hearts and souls of those who are genuine seekers of truth and may He bless the community of believers. Aameen.

sources:http://islamworld.net/docs/become.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...